The Book of Illusions
book — USA — 2002

6.5
The story of a lost American film maker from 1920s who happens to be still alive in the modern days.
Pols Osters, lai cik dīvaini tas man arī nešķistu, ir diezgan populārs un pieprasīts rakstnieks, tikai mani un viņa ceļi ir krustojušies diezgan reti, lai neteiktu - vienreiz un tieši šajā romānā.
Šo grāmatu es lasīju ar zināmām bažām, ka tā varētu būt mazliet tāda "bestsellerīga" un savā ziņā šīs bažas attaisnojās. Ostera romānā aprakstīts tas, kā galvenais varonis kļūst par kāda diezgan neproduktīva un diezgan neveiksmīga mēmās ēras kino režisora darbu cienītāju un viņš mēģina noskaidrot, kas ar šo režisoru un viņa filmām notika vēlākos laikos.
Stāstījums par to, kā varonis dzenājas pa pasauli, meklējot šī režisora lentes, ir patiešām interesants, taču dažas citas lietas romānā man vismaz šķita diezgan pretīgas. It īpaši to varu attiecināt uz šī režisora dzīves posmu, kad viņš piestrādāja par jākli kaut kādās porno izrādēs un arī lasītājam romānā tiek sniegts plašs ieskats, kā šis bizness divdesmitā gadsimta sākumā/vidū funkcionēja. Vispār sekss šeit ir tiešām tāds riktīgi bestsellerīgs un man ne īpaši "tīkams". Un arī romāns nav gluži fenomenāls - lasīt to, protams, var, bet var arī nelasīt. Ostera dēļ es nebūtu gatavs neko paveikt.
2005-03-25
comments powered by Disqus