Borat
film — USA — 2006

5.0
Filmas pilnais nosaukums ir pārāk garš, lai es uzticētos, ka mans faktoīds tam nenogriezīs galu. Tas ir "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan".
Par Boratu rakstīt man kaut kā īpaši nevedas, iespējams, tādēl, ka man nav skaidra paša attieksme pret šo filmu. Viena lieta ir droša - par pēdējo gadu labāko komēdiju es šo gabalu nosaukt negrasos - nepavelk uz neko tik lielu. Tāpat esmu pārliecināts, ka šī filma ir labāka par iepriekšējo Sašas Barona Koena veikumu - "Ali G Indahouse" - atšķirībā no tās šai filmai ir vismaz kaut kāda doma apakšā, ne tikai ģenitāliju humors. Tomēr es nevaru piekrist, ka tā būtu šausmīgi intelektuāla un gudra komēdija, kā daudzi to cenšas pasniegt. Turklāt liela daļa filmas epizožu šķiet acīmredzami iestudētas. Apgalvojums, ka tā nav patiesība un daudzie tiesas procesi pret filmas veidotājiem mani nepārliecina - arī tie mierīgi varētu būt publicitātes kampaņas sastāvdaļa, lai gan par to es pārliecināts neesmu. Oficiāli gan tiek apgalvots, ka izņemot Pamelu un melno prostitūtu visi cilvēki esot "īsti", bet tā varētu arī nebūt. Te gan vajadzētu pieminēt, ka tie cilvēki, kas šajā filmā patiešām ir neviļus tikuši iesaistīti, vairumā gadījumu laikam tomēr ir ĻOTI stulbi, negribu nevienu aizvainot, bet Borats nešķiet pats autentiskākais tips, kuram varētu ticēt, ka viņš ir žurnālists no fig viņu zina kādas valsts. Vēl ir viens elements šīs filmas sakarā, kas mani diezgan smīdina - proti, diskusijas par to, vai filma (un pats Koens līdz ar to) ir antisemītiska. Tie, kas uzskata, ka ir, ir jau nu vispār augstākajā mērā attīstīti - kā nekā Borats sniedz daudz sakarīgus pamatojumus, kāpēc žīdi ir slikti (piemēram, viņi spēj pārvērsties par tarakāniem). Savukārt, Borata aizstāvji apgalvo: "Filma nav antisemītiska, jo Saša Barons Koens pats ir ebrejs." Un kāda nez tur būtu loģika? Vai tas, ka konkrēts cilvēks pats pieder kādai tautībai, nosaka, ka viņš izslēdz viņa negatīvu attieksmi pret šo tautību? Piemēram, Hitlera tuvāko cilvēku vidū netrūka ebreju izcelsmes ļautiņu (ko attaisno arī viena Hitlera biedra - Himlera - frāze: Es nosaku, kurš ir žīds), vai tas nozīmētu, ka viņi bija ebreju draugi savā būtībā? Un vai mūsu zemē trūkst pret latviešiem naidīgi noskaņotu latviešu? Diez vai.
Atsevišķas šīs filmas epizodes patiešām bija diezgan vizuāli pretīgas - it īpaši es te domāju ilgo naked wrestling scēnu.
Bet ir viena lieta, kas mani visā šajā padarīšanā nepriecē. Proti, baigi forši kā Koens pasmejas par amerikāņiem un viņu trulumu, bet kāda varētu būtu praksē šīs filmas ietekme? Domāju, ka galvenokārt negatīva. Nekad nedrīkst novērtēt idiotus par zemu un vismaz es neticu, ka kaut viens cilvēks šīs filmas iespaidā sapratīs, ka viņš no malas izskatās pēc idiota. Toties visādi tīņi, kas iepriekš varēja censties līdzināties debīli seksistiskajam reperim Ali G, tagad varēs atdarināt Boratu (vismaz tas ir stabili fakts, ka Ali G daudziem bija elks nevis tāpēc, ka viņš ņirgājās par nigga wannabees, bet tādēļ, ka viņš ir TIK KRUTS). Līdz ar to man radās sajūta, ka šī filma patiesībā ir šausmīgi komerciāla un ka tās galvenais mērķis ir sacelt lielāku furoru, lai vairāk cilvēku to noskatītos, bet nekādu citu ideju tam apakšā nav. Vienkārši Koens ir sapratis pēc Ali G filmas diezgan vājajiem panākumiem, ka nepieciešams vienlaicīgi būt absolūti stulbam, lai par tevi fanotu tīņi, un ironiskam par šo stulbumu, lai arī "elitārā" publika tevi atzītu par labu esam.
2006-12-13
comments powered by Disqus