Cuckoo
music — UK — 1993

2.0
Atzīšos pavisam godīgi - šī britu grupa man ir tikpat pazīstama kā jebkura cita britu grupa, par kuru neko nezinu. Atzīšos vēl godīgāk - manos plānos neietilpst iegūt kādu detalizētaku informāciju par šo grupu.
Iedomāsimies, kas internets neeksistē un vienīgais veids, kā varētu spriest par "Curve", būtu klausīties šo konkrēto albūmu (izliksimies, ka nezinu pat to, ka tas ir grupas otrais ieraksts).
Tātad mums varētu rasties iespaids, ka grupā ir vismaz viena sieviete, kura iedziedājusi vokālus ievadošajā kompozīcijā "Missing Link". Ja šī dziesma ir kāds trūkstošais posms, tad laikam gan tas ir posms starp elektronisko mūziku un britpopu ar lielāku uzsvaru uz sintezatoriem un mazāku uz ģitārām. Šeit gan pie labas gribēšanas var atrast kaut ko līdzīgu pat "Garbage" vai "No doubt". Un piedziedājums man atgādina dziesmu no Šreka saundtreka - "Accidentally in love" (lai gan īstenībā tas nav diez ko līdzīgs).
Pārejam uz ieraksta otro kompozīciju. Transe stila ievads, triphopisks ritms, visu muzikālo pavadījumu veido sintezatori, sieviete atkal dzied. Manai gaumei pārak sintētiski, arī vokālistes balss īpaši mani neieinteresē.
Pārejam pie "Men are from Mars, Women are from Venus" (diezgan neoriģināls nosaukums, ne?). Atkal triphops. Atkal tā pati sieviete. Atmiņā palikšanas koeficients tuvs nullei.
Droši vien būtu vērts grupas kontekstā pieminēt "Massive Attack", tā kā zināmas līdzības acīmredzami pastāv. Starp citu, ar šo albūmu man nesaistās nekādas atmiņas, pilnīgi nekādas. Neesmu to ne reizes pat mēģinājis tā kārtīgi noklausīties.
Tas tāpēc, ka triphops un šāda stila elektronika mani interesē vēl ievērojami mazāk par ņūmetālu. Vismaz es nevaru iedomāties, kas būtu tas, kas darītu "Curve" par baudāmu grupu. Ņemsim par piemēru kompozīciju "All of None". Kas mums te tiek piedāvāts? Kaut kāds stulbs netīrs troksnis ar ne īpaši tam pieskaņotiem vokāliem?
Īsi varētu teikt, tajos brīžos, kad "Curve" nav neklausāmi (kādi viņi ir iekš "Unreadable Communication"), viņi ir garlaicīgi (kādi viņi ir kompozīcijā "Turkey Crossing").
Ja atgriezties pie teorijas, ka viņi ir krustojums starp "Massive Attack" un "Pulp" (iepriekš gan tieši šādos vārdos šo teoriju neietērpu), tad gribētos teikt, ka no abām pieejām "Curve" ir paņēmuši sliktāko un piemirsuši labāko. Lūk šis ir ieraksts, kuru es patiešām nesaprotu, kas varētu klausīties - pat "Cradle of Filth" es saprotu, ka noteiktām "aprindām" varētu patikt, bet "Curve"? Negribu nevienu aizvainot, bet, manuprāt, Curve var klausīties tāds cilvēks, kurš, kad viņam piedāvā izvēlēties - šokolādi vai mednieku desiņas, paņem desiņas un izmērcē tās saldējumā un tad mēģina apēst. Hmm, varbūt būtu vērts izmēģināt? Nē, "Curve" ir sliktāki par šo salīdzinājumu. Vai pareizāk - viņi ir tikpat slikti kā šis salīdzinājums (nevis tā saturs, bet pats neasprātīgais un bezsakarīgais salīdzīnājums).
2007-04-25
comments powered by Disqus