Fritz the Cat
film — USA — 1972

7.0
Te nu laikam mēs ar Lienču mazliet pāršāvām par strīpu, bet - what the heck! - bija taču tā vērts, apskatīties, kā tautieši reaģēs! Proti, šo jauko septiņdesmito gadu multfilmu biju paņēmis līdzi pie Noras (un Normunda, kurš gan bija Nigērijā) uz viņas dz.d. un manas v.d. svinībām. Uzreiz cilvēkus brīdināju, ka tā ir septiņdesmito gadu multfilma, kas kā pirmā animācijas filma ASV vērtēšanas padomē izpelnījusies X vērtējumu - visstingrāko, kāds vien iespējams.
Tātad, kas tik skandalozs ir šajā multfilmā? Tās centrā ir studijas pametušais kaķis vārdā Frics, kurš iesaistās pēc kārtas bezmaz vai visos tā laika sabiedriskajos grupējumos, vadoties no tikai viena principa - get laid and smoke pot. Sākumā viņš ir hipijs, vēlāk - revolucionārs, tad sasaistās ar neonacistiem un visu laiku - sekss, sekss, sekss. Cik var saprast, Frica apdzīvotajā pasaulē eksistē rasu problēma - vismaz vārnas jūtas diskriminētas uz šāda pamata. Vispār skandalozuma līmenis šai multfilmai noteikti nav zems, lai arī saukt to gluži par "pornogrāfiju" es nevarētu - it`s the swingin` Sixties for god`s sake. Animācija pa brīžam ir visnotaļ psihodēliska, bet tas laikam nav pārsteigums. Sižetam patiesībā nekādas īpašas domas nav, bet arī tas ir ok. Sieviešu kārtas dzīvnieki anatomiski ir līdzīgāki cilvēkiem, nekā vīriešu kārtas dzīvnieki, bet tas nav nekāds brīnums. Vispār gribētos teikt, ka šī ir tāda multfilma, kuru vismaz vienu reizi noskatīties noteikti ir vērts, iespējams tas gluži tev neliks mainīt skatu uz visu šo pasauli, bet kā:
1) vēsturisks fenomens
2) savdabīgs skatījums uz 60-to gadu subkultūru
3) tavas atvērtības rādītājs
tā noteikti nav pats sliktākais variants.
Piezīme tiem, kas bija pie Noras: neuztvert to kā mājienu uz orģijām! Es pats absolūti neko nezināju par šīs multenes saturu, kad palaidu to iMac`ā. Bet no otras puses - es to arī nenožēloju.
2007-04-30
comments powered by Disqus