Bridge to Terabithia
film — USA — 2007

7.0
"Tilts uz Terabitiju" nav filma par datoriem. Patiesību sakot, tās laikā dators pat ne reizi netiek parādīts, tur nav neviena frīka, kas runā par giga- un terabaitiem un es pat šaubos, ka šādu frīku vidū šī filma varētu būt īpaši populāra.
Īstenībā tā ir bērnu filma par iedomātu pasauli - Terabitiju, kurā var nokļūt virvē šķērsojot upi.
Tikai uzreiz pacenties saprast vienu, mans mazais lasītāj - Terabitija ir savādāka zeme nekā Nārnija vai Gredzenu pavēlnieka "Middle earth". Ja kaut kam tā ir līdzīga, tad drīzāk bērnišķīgākam "Fauna labirintam".
Filmas reālais sižets ir sekojošs: Džesse ir čalis, kas mācās kādā 5.-6. klasē un kura tēvs ir fermeris (more or less) un kuram skolā nav īpaši draugu, un kurš ir ieķēries mūzikas skolotājā (Zūī Dešanela, zināma kā Viljama Millera māsa no "Almost Famous" un kura šajā filmā diezgan labi seko tās filmas imidžam - vismaz mūzikas stundas tur vairāk izskatās pēc hipiju pasākumiem nekā pēc jebkā cita). Taču tad tur ierodas jaunā meitene - Leslija (atveidotāja - Violeta no "Čārlija un Šokolādes fabrikas"). Leslijas vecāki ir rakstnieki un arī meitenei ir diezgan brīva fantāzija, kura arī rada viņas uz Džesses kopīgo pasauli - Terabitiju. Pa brīžam Terabitija arī skatītājiem kļūst gandrīz reāla, pa brīžiem tā ir tikai izdoma.

SPOILER WARNING! DON`T READ THIS BEFORE SEING THE FILM!!

Kādu dienu skolotāja Zūija piedāvā Džessem viņai piebiedroties un aizbraukt uz mākslas muzeju (Džesse ir aktīvs zīmētājs), un viņš, būdams skolotājā iemīlējies, Lesliju sev līdzi neuzaicina. Vakarā pārnācis mājās, viņš uzzina, ka striķis uz Terabitiju ir pārtrūcis un Leslija noslīkusi.
Man atkal uznāca kārtējā naivuma lēkme un es domāju - nevar būt, ka Leslija neatdzīvosies. Tā taču ir filma bērniem! Vai tad filmās bērniem gadās, ka bērns mirst? Nē, negadās. Bet Terabitijā brīnumi nenotiek. Un tas mani pārsteidz, līdz ar to var teikt, ka "Tilts uz Terabitiju" ir "klasiskā" stila darbs bērniem - drīzāk pasaku, nevis multfilmu garā veidots. Bērnu literatūra taču patiesībā ir diezgan drūma un man nez kāpēc šī filma atsita prātā Lindgrēnas "Brāļus Lauvassirdis", lai gan šeit galvenie varoņi mirst mazāk.

SPOILER WARNING COMES TO AN END

Protams, šī ir filma, kas pamatā paredzēta bērniem, līdz ar to pieaugušajiem liela tās daļa varētu nešķist īpaši interesanta un pamatskolnieku problēmas varētu atstāt gluži aukstus, tomēr gribētos teikt, ka daudzējādā ziņā šī filma mani pārsteidza un nebija gluži tāda, kā es to biju gaidījis, par ko varu šai filmai pateikt treknu paldies.
2007-05-07
comments powered by Disqus