The Magic Christian
film — UK — 1969

7.0
"The Magic Christian" ir ļoti savdabīga sešdesmito gadu beigu angļu komēdija, kurā centrālie ievērības cienīgie momenti ir:
1) Pīters Sellerss galvenajā lomā (vislabāk zināms kā Dr.Strangelove) - atveido bagātnieku Gaju Grendu
2) Ringo Stārs no Bītliem kā Gaja Grenda adoptētais dēls Jangmans Grends (Youngman Grand)
3) Augsts nekaunības līmenis
4) viltoti Džons Lenons un Joko Ono, kas parādās uz pāris sekundēm vienā ainā, un nomaskēts īstais Džons Lenons citā ainā.
Īsti sižeta filmai nav, ir tikai pamatdoma. Gajs Grends izmēģina visdažādākās metodes, lai pārliecinātos par to, kas ikvienam tāpat ir zināms - ka katram cilvēkam ir sava cena. Īsi sakot, viņš izšķiež lielas naudas summas dažādam sviestam, pa brīžam - diezgan stilīgā veidā. Viens no skaistākajiem trikiem ir nopirkt izsolē par lielu naudu Rembranta gleznu un izgriezt no tās degunu, jo glezna nav īpaši augstas kvalitātes. "Magic Christian" ir kuģis, uz kura filmas beigās Gajs realizē vēl virkni visādu everģēlību. Atkal jau šeit raksturīgs tipiskais 60.gadu filmu elements - šīs filmas nevērtē. Tev nesaka - tas ir labi, tas ir slikti, bet tas ir pilnīgi debīli. Vērtēšanu vari veikt pats, ja vēlies, lai gan neviens tevi nespiež to darīt. Morāli, amorāli - tie ir tikai vārdi, kamēr "Come and Get It" - Makārtnija sacerēta dziesma Badfinger izpildījumā atkārtojas filmā kādas piecas reizes. RIngo Stārs, protams, nav izcils aktieris, vispār viņš diez vai ir pat labāks aktieris par Elvisu, bet, pateicoties tam, ka "Magic Christian" ir pilnīgi cita veida filma, nekā tās, kurās piedalījās Elviss, Ringo aktiera dotumu trūkums šeit ir drīzāk pluss nekā mīnuss. Filmas pamatdoma laikam jau ir ņirgāšanās par kapitālisko sabiedrību.
Tagad varu atzīties - ja nu tu esi tik tālu izlasījis un vēl neesi novērsies, šeit piedalās Džons Klīzs! Nē, nopietni, lai arī, manuprāt, filmu es dabūju pirms to uzzināju. Un te piedalās vēl viens paitonietis - Greijems Čepmens. Un šī filma ir tapusi pirms Lidojošā cirka sākuma. Tāpat epizodiskā lomā filmā piedalās arī režisors (ne šīs filmas, bet vispār) Romāns Polanskis. Sešdesmitie tomēr bija ļoti savdabīgs laiks, vai ne?
Cik laba ir šī filma? Patiesībā - grūti teikt. Vismaz tā nebūt nav tāda, kā es būtu domājis, ka tā varētu būt, gluži otrādi - tā ir tik ekscentriska, cik vien iespējams, tomēr daudz baudāmāka par, piemēram, "Magical Mystery Tour".
2007-05-08
comments powered by Disqus