Norbit
film — USA — 2007

2.0
Pēdējās piecas minūtes man pagāja, meklējot kādu pietiekami indīgu sākumu šīs filmas izsmiešanai. Tā kā nekas labāks prātā neienāca, teikšu vienkārši - Edija Mērfija jaunā filma nav labāka par vairumu viņa veco filmu.
Kino skatītāji ir slēpti transvestīti - rešņu iekārotāji. Tādu secinājumu var izdarīt no vairāku Mērfija filmu lielajiem kases panākumiem.
Šajā filmā Mērfijs ir redzams veselās trīs lomās - vienā no tām viņš ir "gandrīz" viņš pats - vismaz, par spīti debīlai afro frizūrai un stulbām brillēm, viņš ir atpazīstams. Vēl viņš atveido pamatīgi resnu sievieti vārdā Raspūtija (vīrieši, kas atveido resnas melnas sievietes ir Holivudā īpaši pieprasīts māksliniecisks paņēmiens), kā arī pustraks pensionēts ķīnietis Misters Vongs (jā, tas, ka arī misters Vongs ir Mērfijs mani mazliet pārsteidza).
Atstāstīt filmas sižetu šoreiz nepūlēšos. Nav tā vērts. Šī filma ir tik stulba, ka to skatoties nejust smadzeņu šūnu pakāpenisku atmiršanu ir pagrūti. Tiesa, piršanas humors tika izmantots tikai vienu reizi, toties to kompensēja anālajā atverē iesviesta harpūna.
Viens no filmas mīnusiem ir tās ilgums, šādai komēdijai 102 minūtes, manuprāt, ir pārāk daudz laika - vairāk kā kādas 70-75 minūtes stulbām "nēģeru" komēdijām es veltīt principā negribētu.
Tomēr dīvaināks ir cits jautājums - kas ir tas, kas pamudina nebeidzamus tūkstošus skatītāju iet uz kino un vēl maksāt naudu par šāda kino skatīšanos? Protams, es saprotu, ka reizēm negribas piepūlēt smadzenes, negribas mākslu, negribas neko pārāk gruzonisku, bet ik gadu iznāk, es negribu pārspīlēt, vairāki tūkstoši labāku filmu nekā "Norbits".
Vienīgie iespējamie pamatojumi, lai skatītos šo filmu, varētu būt:
1) tu esi maniakāls Edija Mērfija cienītājs
2) tu esi afroamerikāns, kas cenšas nepalaist garām nevienu "melno" filmu
3) tava humora izjūta tā arī nav pārkāpusi pār "pīrāgs sejā", "ar bumbu pa pautiem" līmeni. Nē, es neteikšu, ka Norbitā nebija nevienas smieklīgas epizodes, tas jau būtu pārspīlējums, bet kā filma kopumā tas atstāja pietiekami nospiedošu iespaidu, lai es sāktu domāt, ka varbūt būtu bijis vērts noskatīties līdz galam arī "Another Gay Movie".
2007-06-06
comments powered by Disqus