Blades of Glory
film — USA — 2007

6.5
Reizēm, lai filma būtu laba, tai nemaz nav jābūt labai. Pietiek, ja tā ir tīri ciešama, normāla, skatāma utt. "Slavas asmeņi" ir viens šādas filmas piemērs. Šī komēdija balstās uz lieliskas saspēles starp Džonu Hīderu (Napoleon Dynamite. Gosh!) un Vilu Ferelu (vesela kaudze ne pārāk smieklīgu filmu un dažas labas komēdijas). Ideja ir savdabīga: divi viens otru ienīstoši daiļslidotāji ir spiesti uzstāties kā pāris (2 vīrieši!), jo ir diskvalificēti uz mūžu no individuālajām sacensībām.
Iedomāsimies, ka mēs neko nezinām par daiļslidošanu. Iztēlosimies, ka noteikumos patiešām nav rakstīts, ka pāru sacensībās obligāti jāpiedalās vīrietim un sievietei. Pievērsim acis uz to, ka par mēģinājumiem nogalināt konkurentus, izmantojot arbaletu, cietumā liek, bet medaļas neatņem, bet par publisku kautiņu medaļas atņem. Izliksimies, ka daiļslidošanas sacensībās ir atļauti jebkādi paņēmieni (t.i., kustības). Pieņemsim, ka par kritieniem punktus nost neņem, ja tālākais priekšnesums ir labs. Vai - vēl labāk - neiedomāsimies vispār par neko no šajā rindkopā minētā, lai būtu vienkāršāk.
Tātad - Hīdera varonis ir sensitīvs un visai gejiskas uzvedības daiļslidotājs, kamēr Ferela varonis (kas gan izskatās stipri par vecu, lai varētu nodarboties ar daiļslidošanu kā sportu) ir atkarīgs no seksa un arhetipisks mačo. Viņu attiecības nav vienkāršas, bet (loģiski) ir skaidrs, ka līdz filmas beigām viņiem savas pretrunas ir jāpārvar. Plus filmā iesaistās ļaunie varoņi - Fērčailda un Štrancs van Valdenbērgi, kas dara visu, lai galvenie varoņi viņus neuzvarētu.
Filmas humors nav smalks, par to nav divu domu, bet tā diezgan labi tiek galā ar savu uzdevumu - pasmieties par vienu no augstprātīgākajiem sporta veidiem pasaulē (lai arī šahs, protams, šajā ziņā sit daiļslidošanu pušu. starp citu, nebūtu nekāds brīnums, ja drīzumā parādītos skaļa šaha komēdija).
Šāda izklaide varbūt nav pati intelektuālākā pasaulē, taču ne katrai komēdijai ir jābūt gudrai. Reizēm arī stulba filma var sagādāt pietiekami daudz pozitīvu emociju.
Beigās jautājums: vai tu zināji, ka Džons Hīders (tas, kas Napoleon Dynamite) divus gadus pavadījis kā mormoņu sludinātājs Japānā? Žēl, ka ne Rīgā. Un žēl, ka mormoņu.
2007-09-02
comments powered by Disqus