Foreigner
music — USA — 1977

6.7
Interesanti, ka manā diskā ar trakākajiem pankmūzikas ierakstiem vieta ir atradusies arī Foreigner debijas albūmam. Kāpēc tas ir interesanti? Tāpēc ka Foreigner faktiski bija pretspēks pankmūzikai - šī grupa aizsāka to, ko pazīst kā arēnu roku, tādu skaļu, patosainu, diezgan izteikti mačo stila rokmūzikas paveidu, ko nekad nav īpaši žēlojuši kritiķi un kura pārstāvji nekad nav žēlojušies par nepietiekamu mazu meiteņu mīlestības daudzumu.
Visdīvainākais šī ieraksta sakarā ir tas, ka šajā grupā vietu bija atradis lieliskais Ījans Makdonalds, kas iepriekš bija spēlējis saksafonu King Crimson debijas albūmā un vēlāk kopā ar Pīteru Gailsu radījis lielisko "McDonald&Giles" albūmu (un vēlāk apvienojies ar vecajiem King Crimson biedriem iekš "21st Century Schizoid Band". Kā tas gadījās, ka viņš nokļuva Foreigner, es nesaprotu, bet tā nu bija.
Labi, pofig par Makdonaldu, parunāsim mazliet par Foreigner. Vismaz divas šī ieraksta dziesmas tu noteikti zini. Pirmā no tām ir "Feels Like the first time", kas, cik saprotu, ietekmēja Madonnas "Like a virgin" rašanos. Otra ir "Cold as Ice", viena no tām dziesmām, bez kurām nevar iztikt neviena lētā roka izlase un Radio Skonto. Bet arī citas šī ieraksta dziesmas tikpat labi varētu skanēt šajās radio stacijās - vai tā būtu viduslaiku stilā ieturētā "Starrider", tipiskā arēnas himna "Headknocker" vai liriskā "Woman Oh Woman".
Vispār šim ierakstam ir tikai viena vaina - proti, tas ir bišķi pārāk ambiciozs - tāds ļoti skaļš, ļoti pašpārliecināts, absolūti ne personisks. Es jau nesaku, ka visam ir jānāk pa taisno no sirds, bet Foreigner gadījumā tomēr var pārmest pārmērīgu visu klausītāja emociju izkalkulēšanu un paredzēšanu un izmantošanu.
2007-11-21
comments powered by Disqus