Persepolis
film — France — 2007

8.5
Apstākļi, kādos es skatījos "Persepoli", nekādā ziņā nebūtu nosaucami par normāli. Ja nesaukt par normālu situāciju, kad tu filmu skaties pirms iešanas uz darba, jo pa nakti nevari aizmigt. Tā gadās, bet reti. Un šoreiz tieši tā man arī gadījās, kā rezultātā darbā šodien nejūtos gluži svaigs kā gurķītis.
Bet "Persepole" ir patiešām pārsteidzoša multfilma. Tā veidota franču komiksu stilā (jo ir balstīta uz franču komiksiem) un vēsta par kādas irāņu meitenes dzīvi Irānā un Eiropā. Smieklīgi, ka šī multfilma Oskariem nominēta vienā kategorijā ar "Gardēdi" un pingvīniem-sērfotājiem, jo kopīga ar abām jeņķu multfilmām tai ir pagalam maz. Sāksim jau ar to, ka Persepole diez vai varētu patikt bērniem. Ja nu vienīgi bērniem, kurus interesē Irānas mūsdienu vēsture un kuriem patīk dīvainas melnbaltas multfilmas. Bet es vismaz par tādiem bērniem dzirdējis neesmu.
Stāsts ir apmēram sekojošs: bija reiz (līdz septiņdesmitajiem gadiem laikam) Irānā šaha valsts. Šahs nebija nekāds jaukais monarhs un diezgan pamatīgi savus iedzīvotājus apspieda. Tad notika intelektuāļu revolūcija ar mērķi padarīt Irānu par republiku. Bet revolūcija augšā uzsvieda daudz radikālākus islāma sekotājus nekā vecais šahs. Un iedzīvotājiem nācās saskarties ar daudz ko tādu, kas šaha režīmā nebūtu iedomājams. Un visa tā centrā ir pusaugu meitene, kura no rietumnieciskas pasaules kādā brīdī sāk dzīvot austrumnieciskā, tad mēģina Eiropā atrast sevi, sevi tur pazaudē, atgriežas Irānā un tā tālāk.
Katrā ziņā šai multfilmai ir virkne plusu pār gandrīz jebkuru citu multfilmu:
1) netriviāls sižets (pavisam netriviāls);
2) oriģināls animācijas risinājums (tiesa - francūžiem diezgan tipisks);
3) laba mūzika. Jā, šeit skan Iron Maiden - pilnā nopietnībā!
4) konkrēta ļaunā varoņa trūkums - ļaunums šeit ir pilnīgi bezpersonisks.
Katrā ziņā es sen nebiju redzējis tik spēcīgu animācijas darbu, tas ir bez šaubām, patiešām lielisks kino, un tam vajadzēja Oskaros cīnīties par labāko filmu svešvalodā, nevis mēģināt uzvarēt Gardēdi (kas, loģiski, ir nereāli). Labi vēl, ka Surf`s Up vietā nenominēja Trešo Šreku. Tas jau būtu patiešām idiotiski. Bet šī multfilma noteikti ir viens no tematiem, ko man vajadzētu apspriest ar manu irāniešu "draugu" :)
2008-01-23
comments powered by Disqus