The Darjeeling Limited
film — USA — 2007

8.5
Vesa Andersona "Karaliskie Tenenbaumi" bija viena lieliska, lai arī mazliet dīvaina komēdija, droši vien labākā filma, kurā līdz šim piedalījies Bens Stillers. Nākamā Andersona filma - "The life aquatic with Steve Zissou" - manai gaumei bija mazliet pārāk dīvaina, pārāk specifiska (filma, kas parodē Žaka Kusto ceļojumus pēc definīcijas nevar nebūt ļoti specifiska). Viņa jauno veikumu gaidīju vienlaikus ar nepacietību un bez tās. Vilties šī filma man nelika, tas ir droši.
Kā jau tas ir raksturīgs Andersona filmām, tā ir filma par cilvēkiem un viņu attiecībām, nevis par notikumiem. Kādi šeit ir notikumi? Ir trīs brāļi (Ovens Vilsons, Eidriens Broudijs un Džeisons Švarcmans), kuri pirms gada ir zaudējuši tēvu un kuru māte mitinās kaut kur otrā pasaules galā. Pēc tam, kad viņš cietis smagā motocikla avārijā, vecākais brālis (Vilsons) uzaicina pārējos piebiedroties viņam vilciena braucienā pa Indiju, lai veiktu a "spiritual journey" un viņi visi trīs kļūtu viens otram patiešām tuvi. Taču nekāds garīgais ceļojums viņiem nesanāk.
No sižeta tas būtu gandrīz viss, ko vajadzētu pieminēt. Kā jau minēju, šeit daudz lielāka loma ir personāžiem un viņu savstarpējām attiecībām, kas balstās uz savstarpējas neuzticēšanās un biedrošanās pa divi - vienmēr kaut ko zina divi brāļi, bet nezina trešais, veido savstarpējus noslēpumus, kurus, protams, viens no diviem izpļāpā, nespēj aizmirst vecās pārestības un katrs cieš no kaut kādiem dīvainiem kompleksiem. It kā filmā nekas nenotiek, bet tas nenotiek tik perfektā veidā, tik kolosālā Indijas atmosfērā, ar tik spilgtiem (un dīvainiem) personāžiem. Brīžiem filma ir fenomenāli smieklīga, brīžiem tu saproti, ka patiesībā Andersons nemaz nav veidojis tīru komēdiju, ka šī filma ir daudz nopietnāka, nekā tev tas varētu šķist.
Kā jau ikvienā Andersona filmā, šeit piedalās arī Bils Marejs, ļoti epizodiskā, bet neapšaubāmi lieliskā lomā. Emocionāli ļoti spēcīga filma, varbūt tā nav gada komēdija un vēl jo vairāk ne gada filma, bet tā stabili ir "cits kino", un viens no labākajiem šāda cita kino piemēriem. Ja tevi neaizkustina neviena šīs filmas epizode, ja tu nespēj izbaudīt lieliskās "The Kinks" un "Rolling Stones" dziesmas, tad mums ar tevi na pa ceļam.
Nobeigumā pievienoju superīgo Stones dziesmu, kas skanēja šajā filmā:
2008-02-23
comments powered by Disqus