Beginners guide in Wes Anderson`s movies

2008-03-12

Vess Andersons ir viens no manā uztverē interesantākajiem mūsdienu Amerikas kino režisoriem, kura filmām raksturīgs īpašs Andersona rokraksts, pilnīgi neklišejiska pieeja komēdijas žanram, satriecoša muzikāla atmosfēra, pārsteidzoši oriģināli scenāriji un savdabīga vizuālā stilistika.
Uz šo brīdi Andersons ir radījis 2 īsfilmas un piecas pilnmetrāžas lentes. Viņa pirmo īsfilmu - "Bottle Rocket" sākotnējo versiju - redzējis neesmu, bet tā, cik saprotu, ir pietiekoši līdzīga garajai "Bottle rocket" gan stilistiski, gan saturiski, lai es varētu sevi atzīt par pietiekami "izglītotu" Andersona filmās.
Tātad viņa filmas ir sekojošas:

  1. Bottle Rocket (1994 - īsfilma, 1996 - pilnmetrāžas)

  2. Rushmore (1998)

  3. The Royal Tenenbaums (2001)

  4. The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

  5. * The Darjeeling Limited (2007)

*Komplektā ar "Darjeeling Limited" Andersons radīja "Hotel Chevalier", ko var uzskatīt par šīs filmas ievadu un ko sākotnēji bija paredzēts rādīt kinoteātros pirms garās filmas (līdzīgi kā tas ir ar "Crimson Permanent Assurance" un "The Meaning of Life").
Visām Andersona filmām ir kopīgas vairākas lietas - pirmkārt, viņam ir izteiktas simpātijas pret (daļēji) akustisku sešdesmito gadu mūziku - vai tie būtu "Rolling Stones", "The Kinks" vai Pīters Sarsteds. Otrkārt, Andersonam ir vairāki iecienītie aktieri, ar kuriem viņš mēdz sadarboties diezgan regulāri, tie būtu - Bils Marejs, brāļi Vilsoni, Džeisons Švarcmans, Andželīna Hjūstone. Tomēr galvenais viņa komēdijās ir tas, ka tās nav īstas komēdijas, tās ir ļoti savdabīgas raksturfilmas ar izteikti individuāliem personāžiem, kuri nekad nekļūst par vienkāršām karikatūrām.
Ja tu nevienu viņa filmu neesi redzējis, droši vien labākais "entry point" būtu Andersona otrā lente - Rushmore, arī "Darjeeling limited" var būt labs veids, kā iepazīt šo režisoru. Vēlāk vari pievērsties arī "The Royal Tenenbaums", kas, iespējams, ir viņa labākā filma, bet "jaunam" skatītājam var būt pārāk traka (man tā tāda savā ziņā bija), tas ir stāsts par kādu stipri traku ģimenīti, kur savas karjeras cilvēcīgāko lomu spēlē Bens Stillers. Andersona debijas filmu "Bottle Rocket" patiesībā es tev skatīties neieteiktu, tai ir izteikti trūkumi un neko tādu, ko viņš labāk nebūtu pateicis citās filmās, Andersons ar to nepasaka. Tikām par "The Life Aquatic with Steve Zissou" es pat nezinu, ko teikt - tā ir izteikti traka filma, kura tev vai nu ļoti patiks vai ļoti nepatiks, vai arī absolūti nogarlaikos. Ko citu gan varētu gaidīt no filmas, kas _parodē_ Žaku Īvu Kusto un viņa jūras ceļojumus.
Attiecībā uz rekomendējamām Andersona filmām, varu piebilst, ka "Rushmore" ir viena no labākajām "tīņu" komēdijām, kādu man nācies redzēt (lai arī grūti teikt, vai tā ir tīņu komēdija). To varētu nosaukt par tādu kā "Napoleon Dynamite" sadraudzības filmu. Tikām "Darjeeling Limited" ir gandrīz nepārspējama "road movie" kategorijā un, manuprāt, tajā Edriens Broudijs nospēlējis savu labāko lomu kopš "Pianista".
Ar to arī beidzas šis stipri haotiskais ieskats Vesa Andersona filmās, taču tā kā šīs filmas pašas par sevi ir pietiekami haotiskas, varbūt šāda forma nemaz nav slikta.