Made in Heaven
music — UK — 1995

4.5
Rakstot par gandrīz katru "Queen" albūmu, mani nepamet doma - jā, par šo albūmu manas domas ir kritiskas, bet kopumā es esmu tās fans. Protams, ka tā nav patiesība - nevaru es būt Queen fans tikai tāpēc ka kādi 3-4 viņu albūmi man patiešām ļoti patīk. Es esmu bijušais Queen fans, tas būtu teikts daudz precīzāk.
Tajos laikos, kad Fredijs Merkūrijs manās acīs bija nepārspēts dziedātājs, Braians Mejs - visu laiku izcilākais ģitārists (jo pat Džimija Hendriksa vārds man tolaik bija pilnīgi svešs), bet Rodžers Teilors - ne tikai izcils bundzinieks, bet arī vokālists, arī "Made in Heaven" man šķita pārsteidzoši labs albūms, ņemot vērā, ka tas tika izdots vairākus gadus pēc F.M. nāves.
Patiesībā, protams, tas nav nekāds albūms, bet gan naudas ievākšana no uzticamajiem grupas faniem. Kas man liek izteikt šādu apgalvojumu? Tātad: šajā ierakstā ir 11 dziesmas. "Made in Heaven" un "I was born to love you" ir dziesmas no Merkūrija albūma "Mr. Bad Guy" ar jaunu instrumentālo pavadījumu no pārējo Queen dalībnieku puses. "My Life Has Been Saved" bija B puses kompozīcija Queen singlam "Scandal". "Heaven for Everyone" ir Rodžera Teilora grupas "The Cross" dziesma, pieejama albūmā "Shove it", atkal jauns ir tikai aranžējums. "Too Much Love Will Kill You" - lai arī šo dziesmu tiešām bija reiz "Queen" ierakstījuši, tā jau vienreiz bija izdota Meja pirmajā solo albūmā.
Kas atliek: "It`s a beautiful day", "Let me Live", "Mother Love", "You Don`t Fool Me", "A Winter`s Tale" un ""It`s a Beautiful Day (Reprise)". Tā kā pēdējā faktiski ir tā pati pirmā dziesma tikai citā aranžējumā, tad sanāk, ka reāli šajā albūmā ir piecas jaunas dziesmas (un no tām - tikai A Winter`s tale un Mother Love tika ierakstītas pēc pēdējā īstā Queen albūma - Innuendo). Dīvainā kārtā kritikā šis apstāklis tiek pieminēts reti - droši vien tāpēc ka Queen dalībnieku solokarjeras par fenomenāli veiksmīgām nenosauksi.
Nē, protams, visu cieņu Fredijam par to, ka viņš pēdējos mēnešos pirms savas nāves tik ļoti domāja par saviem grupas biedriem, ka iedziedāja tik daudz, cik iespējams, lai viņi varētu izveidot pēc viņa nāves vēl vienu albūmu. Kāda bija viņa motivācija, to gan es nesaprotu, jo te nevar runāt nedz par vēlmi kaut ko mākslinieciski jaunu vēl pirms nāves paspēt pateikt (tad diez vai viņš būtu gatavs dziedāt vienalga ko), gan vēlmi neļauj pārējiem "kvīniem" izvairīties no bada nāves (diez vai tā viņiem draudētu). Varbūt vienīgais izskaidrojums bija, ka Fredijs nevēlējās, lai grupa pārstātu eksistēt līdz ar viņa nāvi, bet tad man jāsaka - šī bija viena ļoti slikta vēlme.
Tā kā Merkūrija vokālu tāpat pietrūka, tad vairākās dziesmās vēl ir iesaistīti viņa dziedāšanas fragmenti no vecām Queen dziesmām, bet citur no atsevišķiem nesaistītiem fragmentiem veidotas "vienotas" kompozīcijas. Spožākais šāda brīnuma piemērs ir dziesma "You don`t fool me", kura pat tika izdota kā singls un kurā neievērot, ka tās teksts pat pēc Queen standartiem nav nopietni ņemams. Nē, visu cieņu albūma ierakstā iesaistītajam cilvēkiem - darbu viņi ieguldīja pamatīgu, lai šo veidojumu būtu iespējams pasniegt kā Queen pēdējo albūmu.
Kādreiz bija laiks, kad viena no "īstajām" šī albūma dziesmām - "Let me live" bija gandrīz vai mana mīļākā Queen dziesma. Tai apakšā gan arī ir savdabīgs stāsts - dziesma oriģināli tika ierakstīta, grupai strādājot pie "The Works" albūma, bet autortiesību dēļ (pārmērīgas līdzības ar Janis Joplin "Piece of my heart") to nācās gadiem ilgi pietaupīt un šeit atrodamā versija ir pārstrādāta tā, lai autortiesību problēmu nebūtu, lai gan - aizdomīgā līdzība starp šo dziesmu atsevišķām daļām pat mani pārsteidza, kad pirmo reizi dzirdēju Janis dziesmu (jā, Queen es klausījos vispirms).
Patiesībā jau vairākas šī ieraksta dziesmas nav nemaz tik sliktas - gan "Made in Heaven", gan "A winter`s tale", gan "My life has been saved", aranžējumi šeit noteikti ir labāki nekā agrāk pieejamajām dziesmām bija to oriģinālajās versijās, bet....
tas nemaina faktu, ka šim ierakstam nav nekādas paliekošas vērtības, ka stingri ņemot tas ir vienīgais Queen "albūms", no kura neviena kompozīcija nebūtu pelnījusi nokļūt grupas labāko dziesmu izlasē (pat Flash skaņu celiņā vismaz bija tā titulkompozīcija) un ka šis nav pat kārtīgs rokmūzikas ieraksts - tikai dažas šī ieraksta dziesmas ir "guitar-based", kamēr gandrīz visur dominē sintezatori, un ieraksta noskaņa ir pārspīlēti melodramatiska.
Protams, tu vari teikt - bet padomā, kādas dziesmas tas vīrs dziedāja neilgi pirms savas nāves - kādu dubultu jēgu tās iegūst zinot, ka viņš apzinājās savas nāves tuvumu? Un es varu tev atbildēt - kakas tas ir nevis arguments. Jā, "Innuendo" patiešām šajā ziņā ir spēcīgs albūms - tituldziesma, "The Show must go on", "I`m going slightly mad", "These are the days of our lives" - tās bija gandrīz personiskākās dziesmas, kādas Queen jebkad radīja. Bet šeit tā sajūta ir mākslinieciski uzpūsta.
Kad tad Fredijs iedziedāja šīs tik ļoti zīmīgās dziesmas? "Made in Heaven" - 1985. "My Life Has Been Saved" - 1988. "Heaven for Everyone" - 1986. "It`s a beautiful day" - 1980. "Too Much Love Will Kill You" - 1988. "Let me Live" - 1984. Līdz ar to visas šīs dziesmas Fredijs dziedāja, domājot par savu tuvo galu, tādā pat mērā, kā viņš par to domāja, dziedot "Khashoggi`s Ship" un "Scandal". Kas faktiski nozīmē, ka faniem kā emocionāls aizkapa vēstījums no Fredija Merkūrija faktiski pasniedza kaut kādus apstrādātus demo ierakstus, grupas dalībnieku solo kompozīcijas un vienkārši albūmos neiekļautas (reizēm - to kvalitātes dēļ) dziesmas.
Tā kā Merkūrijs no dabas bija izteikts šovmenis un bohēmiskas dabas tips, droši vien viņš šo grupas soli tomēr būtu atbalstījis, tā ka var teikt, ka viss noticis atbilstoši viņa vēlmēm, BET tas nenozīmē, ka "Made in Heaven" ir īsts "Queen" albūms. Grupa pārstāja eksistēt līdz ar Merkūrija nāvi.
2008-03-17
comments powered by Disqus