Magma
music — France — 1970

7.5
No visām grupām, kuras esmu klausījies, Magma ir droši vien vistrakākā. Cik daudz tu vēl zini grupas, kuras visas savas karjeras garumā ir dziedājušas gandrīz tikai izdomātā citas planētas valodā un kuru visi albūmi grozās ap šīs planētas vēsturi un dzīves uztveri?
Ar šo grupu iepazinos pateicoties cilvēkam, kuru esmu redzējis maksimums vienu reizi - N.R. kursabiedram filozofijas fakultātē Daugavpilietim (viņa vārdu nekad neesmu zinājis). Šis Daugavpilietis bija lūdzis N.R., lai tas dabū kādu Magmas ierakstu, un tad nu to mēs arī dabūjām. Un izrādījās, ka Magma ir viena no šizofrēniskākajām izcilajām grupām!
Grupas centrālā figūra ir tās bundzinieks un dziedātājs Kristians Vanders, kas arī radīja visu to kobaijiešu pasauli. Par ko ir šis ieraksts, es īstenībā neesmu pat tā arī vēlējies painteresēties (it kā tas būtu svarīgi), bet viens ir tiesa - īsti pēc "Zemes" mūzikas Magmas daiļrade nekad nav izklausījusies.
Kā īsti klasificēt šo mūziku, es laikam nevarēšu tev pateikt. Wikipedia Magmas pirmā albūma žanrisko piederību definē sekojoši: progressive, avant-prog, jazz-rock, art-rock, Zeuhl. Tā kā Zeuhl žanrs pēc definīcijas = Magmas sekotāji, tad tas laikam arī ir visprecīzākais raksturojums. Šī mūzika ir pilnīgi traka - noklausies šīs dubultplates ievadošo "Kobaia" un pasaki man, ka tas nav mind blowing! Vai džezisko "Aina". Vai jebkuru citu šī ieraksta kompozīciju. Tas ir džezs tāds, kādu to spēlētu ļaudis no citas planētas, un tas ir roks, kādu spēlētu citas galaktikas iemītnieki. Šī nebūs tā mūzika, kuras pavadījumā tu dejosi. Šī nebūs tā mūzika, kuras pavadījumā tu iemigsi. Šī pat nebūs tā mūzika, kuras pavadījumā tu sajuksi prātā. Tās katras dziesmas laikā noskaņa, ritms, melodija, temps un tā tālāk mainās vai ik pēc brīža, bet kaut kāda iemesla dēļ "Magma" ir ļoti viendabīgs, ļoti skanīgs ieraksts. Varbūt nav gluži tā, ka es to gribētu klausīties dien dienā (pārāk tomēr tas ir dīvains), bet vispār laiku pa laikam man patīk nedaudz laika veltīt Magmai (lai gan, protams, : Mekanïk Destruktïw Kommandöh ir labāks ieraksts).
2008-03-20
comments powered by Disqus