Shopgirl
film — USA — 2005

8.0
"Shopgirl" ir viena no filmām, kuras lejuplādēju mānijas "noskaties visas Džeisona Švarcmena filmas" ietvaros. Filma vēsta par kādu jaunu sievieti, kas strādā Ņujorkā piektajā avēnijā veikalā par cimdu pārdevēju. Viņas dzīve nav sevišķi piepildīta, un tajā vienīgo gaismu ienes viņas aizraušanās ar zīmēšanu un kaķis. Taču tad gandrīz vienlaikus viņas dzīvē ienāk divi vīrieši - gadus 30 par viņu vecākais miljonārs Rejs Porters un dīkdienis - viņas vienaudzis Džeremijs.

Ja šī būtu muļķīga filma, tad tās sižets būtu apmēram sekojošs - Mirabella no šiem diviem izvēlētos veco un bagāto, taču ar laiku saprastu, ka viņai īsti radīts bija vienkāršais un sirsnīgais Džeremijs, kurš varbūt ir mazliet dumjš, bet ļoti jauks un sirsnīgs. Taču šī nebūs viena no tām filmām, turklāt palikšana kopā ar kādu vīrieti te negarantē, ka pēkšņi dzīve kļūst viegla un laimīga.
Vispār, būtu vērts vairāk pastāstīt par Džeremiju, kurš ir šīs filmas komiskais personāžs (lai gan, protams, varbūt nemaz tik komisks viņš nav). Viņš ir vienkāršs tips, kas sevi uzskata par mākslinieku, jo viņš veido stencilus kastēm, kurās liek iekšā pastiprinātājus. Tu teiksi - tas nav mākslinieks? Bet Džeremijs ir par sevi diezgan augstās domās, lai arī viņa izpratne par jebko ir stipri nosacīta. Viņa un Mirabellas randiņš ir droši vien visģeniālāk realizētā "ak dievs, viņš to tā nedomā darīt!" aina, ko man jebkad nācies redzēt. Un vienlaikus savā veidā viņš ir burvīgs. Tāpat kā bagātnieks Rejs nav vienkāršs pretīgais vecais izvirtulis, bet gan personāžs ar miesu un asinīm, kurš varbūt reizēm uzvedas kā riebeklis, bet vairāk - ne tāpēc ka viņš tā grib uzvesties, bet tāpēc ka viņam ir bail rīkoties savādāk. Nezinu, vai šī filma ir klasificējama kā komēdija vai kā drāma (šis tas te ir no abām), bet ļoti laba filma tā patiešām ir.
2008-04-10
comments powered by Disqus