Matching Mole`s Little Red Record
music — UK — 1972

5.5
Cik ļoti lai es arī nepriecātos par Matching Mole pirmo albūmu, šīs grupas otrais ieraksts mani nekad nav spējis pārliecināt par savu dzīvotspēju un ievērojamību. Tiesa, tas arī neskaitās sevišķi ievērojams, līdz ar to varbūt pat nevajadzētu brīnīties. Salīdzinoši ar grupas debijas albūmu, šis ir stipri grūtāk uztverams un pavisam atkāpies no popmūzikas kanoniem, diezgan dziļi iesoļojot avangardiskas džeza ietekmētas mūzikas lauciņā. Ko tas nozīmē konkrētajā kontekstā? Tipisks piemērs ir albūma pirmā dziesma, kurā Vaiets fenomenāli lēnā un stieptā manierē dzied frāzi: "We can... drink our... politics... away... Starting in the middle of the day". Man personīgi šī dziesma rada ko līdzīgu galvas sāpēm.

Arī tālāk ieraksts nekļūst sevišķi klausāmāks. Lielākoties dziesmās notiek pārāk daudz dažādu lietu vienlaikus, kas man vismaz rada kakofonijas sajūtu, nevis jebko citu. Ir gabali, kuri ir izteikti vaietiski, tādi kā "Righteous Rumba" (salīdzinoši - viens no labākajiem skaņdarbiem ierakstā) un "God Song" - tā laikam ir vistipiskākā Vaieta dziesma visā albūmā. Jā, šī dziesma ir tekstuāl droši vien asprātīgākais veikums albūmā, tāda alkoholiķa uzruna Dievam ar šādām frāzēm kā:
And next time you send your boy down here
Give him a wife and a sexy daughter
Someone we can understand
Who`s got some ideas we can use, really relate to
We`ve all read your rules, tried them
Learnt them in school, then tried them
They`re impossible rules, and you`ve made us look fools
Well done, God, but now please...

Arī tīri muzikāli dažas dziesmas šeit ir tīri ok (it īpaši uz ieraksta beigām kā piem., "Flora Fidjit"), bet viss ieraksts kopumā ir bišķi pārāk haotisks, pat pēc Vaieta un kompānijas standartiem tas varētu būt mazāk traks, un tas vien, ka "Gloria Gloom" sintezatorus spēlē pats Braiens Īno, nedara to par satriecoši labu albūmu. Gan Soft Machine, gan Matching Mole, gan solo Vaietam ir bijuši labāki veikumi par šo, un šī ieraksta galvenais trumpis droši vien ir tā apsrātīgais propogandas stilā ieturētais vāciņš un paralēles starp "Little Red Recort" un Mao Dzeduna "Little red book". Bet kas attiecas uz mūziku - tā nav īpaša.
2008-04-16
comments powered by Disqus