It`s a Wonderful Life
film — USA — 1946

5.0
Frenka Kapras "It`s a wonderful life" tiek oficiāli atzīta par vienu no lieliskākajiem ASV kinomākslas produktiem visā kino pastāvēšanas periodā. Tās pamatā ir skaists stāsts ar zināmu līdzību Dikensa "A Christmas Carol" par kādu vīru vārdā Džordžs Beilijs, kura dzīve ir bijusi viena vienīga cīņa pret ļauno baņķieri Poteru. Gadiem ilgi viņš ir bijis savas mazpilsētas pozitīvais varonis, kas cīnījies gandrīz vienatnē pret Potera patvaļu, taču nu reiz viņam ir pienākuši grūtākie laiki dzīvē un nekas cits kā pašnāvība vairs nešķiet esam prātīgs risinājums. Taču palīgā viņam tiek sūtīts eņģelis, kas Beilijam spēs parādīt, kāpēc viņa dzīve ir dzīvošanas vērta. Un lielākā daļa filmas ir atskats uz Beilija līdzšinējo dzīvi, lai mēs saprastu, kas viņš tieši ir par fruktu un kāpēc viņš ir tāds, kāds viņš ir.

Ar Kapru un Džeimsu Stjuartu (viņš atveido Beiliju) es iepazinos jau pirms vairākiem gadiem, kad skatījos Mr. Smith Goes to Washington. Minētā filma šodien IMDb visu laiku labāko kino darbu topā ieņem 107.vietu, bet man tā šķita truls un naivs propagandas gabals (lai arī attiecīgā perioda Amerikā to uzskatīja par gandrīz vai komunismu propagandējošu), bet "It`s a wonderful life" ir gluži cita līmeņa filma. Proti, IMDb topā tā ieņem augsto 32.vietu.

Vai šī filma patiešām ir tik laba? Mana atbilde ir diezgan viennozīmīga - nē! Lai arī vēl gluži nesen par filmu "Click" (slinkums likt linku manam aprakstam par to) lasīju, ka tā esot neveiksmīgs mēģinājums atdarināt izcilo "It`s a wonderful life", un es domās varēju šim apgalvojumam piekrist, tagad es domāju gluži savādāk. Proti - "Click" bija pietiekoši veiksmīgs mēģinājums spēlēt uz tām pašām skatītāju jūtām, kā to darīja "It`s a wonderful life". Filmas personāži ir karikatūriski - vai nu eņģeļi zemes virsū, vai vispārākie ļaundari. Filmas morāle - tik gaužām pareiza un prognozējama, ka pat šķermi metās. Veids, kā tas viss tiek pasniegts - mūsdienās absolūti novecojis un neaktuāls (salīdzinoši "Citizen Kane" patiešām 21.gadsimtā var normāli skatīties, bet "It`s a wonderful life" - nē). Humoristiskās epizodes šeit ir tizlas, nopietnās - tāpat. Gluži tāds mēsls kā jau pieminētā Mr. Smith filma tā varbūt arī nav, bet šedevrs, viena no visu laiku labākajām filmām? What the hell? Protams, varbūt man kā marķīza de Sada lasītājam nevajadzētu zīmēties ar to, ka kaut kur ir pārāk salkana un primitīva morāle, bet fakts paliek fakts - šī filma nepavisam nav drosmīga un pārsteidzoša. Neiesaku.
2008-06-25
comments powered by Disqus