Live Free or Die Hard
film — USA — 2007

7.0
Ja nemaldos, es līdz šim nevienu "Cieto riekstu" redzējis nebiju. Un kāpēc lai būtu? Action filmas mani sevišķi nesaista un Brūss Viliss arī ne. Bet svētdienas atkāzu pasākumā izvēle bija vienkārša - "Batman Begins" pret "Die Hard 4". Pirmo biju redzējis, bet otro negribēju redzēt, līdz ar to izvēle tomēr krita uz otro (ne jau mans viedoklis, protams, bija noteicošais, šeit es runāju par savu balsi), un patiesībā izrādījās, ka bija ļoti pat ok.

Filmas sižets bija tāds, kādu nu var gaidīt no piedzīvojumu filmas, proti, - diezgan truls. Ir kaut kādi sliktie hakeri, kas mēģina iznīcināt sistēmu, un ir labais vecmodīgais policists Džons Makleins (Viliss), kas vienatnē mēģina viņus apturēt. Protams, kā tas action filmās ir diezgan pierasts, viņam ir stipri sviestains palīgs - jauns džeks hakerītis, kurš atšķirībā no Makleina jēdz šo to arī no modernajām tehnoloģijām. Makleina attiecības ar Matjū Ferelu (kuru, starp citu, atveido Džastins Longs - I`m a Mac no Apple reklāmām) veidojas pēc klasiskā modeļa, kad sākumā viens otru ne pārāk spēj pieņemt, bet tad... tu vispār droši vien ne sliktāk par mani zini, kā veidojas šādu filmu sižeti.

Tīri no datoriķa viedokļa raugoties, gandrīz viss šeit notiekošais ir stipri idiotisks un absurds, bet tā nu ir visās filmās ar hakeriem, jo ne jau pēc reālisma tiecas action filmu veidotāji, viņi tiecas pēc action jeb, kā droši vien teiktu Noras brālis, - pēc gaļas. Un ar action šeit viss ir kārtībā - ainas ir lieliskas un uzfilmētas tās ir lieliski. Brīžiem sajūta, ka tas viss, kas šeit notiek, ir nedaudz idiotiski, protams, rodas, bet kopumā - ļoti kvalitatīva filma ar nepārtrauktu darbību. Smadzeņu piepūlēšana, to skatoties, nebūs nepieciešama, morāle, domas, personāži - viss tas ir jau redzēts gan šur, gan tur, taču šī nav no tām filmām, kur tu ceri sagaidīt kaut ko citu nekā to, ko tā tev piedāvā. Tas ir līdzvērtīgi kā nopirkt Maksimā Optima līnijas alu un gaidīt, ka tas būs garšīgs - tu no tā prasi, lai tas iesistu tev pa galvu, un ar šo uzdevumu tas lieliski tiek galā.
2008-08-31
comments powered by Disqus