Vremja
music — USSR — 1985

6.0
No Sergeja sapratu, ka agrīno gadu DDT ieraksti varētu sevišķi labi nebūt, un sevišķi par kaut ko tamlīdzīgu es, protams, nebrīnītos. No otras puses - tā kā manā ierakstu krājumā ir pārstāvēts šīs grupas 1985.gada ieraksts "Vremja" un atbilstoši plāniem man to tagad vajadzētu klausīties, tad es to arī noklausījos. Vai es piekrītu Sergejam, lasīt tālākajā tekstā.

Klausoties šo ierakstu, nav grūti pamanīt vienu - tas tapa diezgan draņķīgos apstākļos, kad grupas darbība nebija sevišķi atļauta un tās līderi Juriju Ševčuku diezgan pamatīgi represēja padomju "aparāts". Līdz ar to šis ieraksts neskan sevišķi dzirdi un kvalitatīvi - ir grūti neievērot, ka tas ir tapis kaut kādā kreisā studijā, tā skanējums nepavisam nav dzidrs un skaidrs, un īpaši labi tajā neizklausās drum machine, kas aizstāj normālas bungas, jo grupai gluži vienkārši pietrūka līdzekļu šāda aprīkojuma īrēšanai. Ja kas "Vremja" bija pēdējais ieraksts, ko var nosacīti vēl piedēvēt šīs grupas Ufas (grupas-Ufas) ērai.

Iesākas šis ieraksts dīvaini - ar runāšanas gabalu par kaut kāda tipa nāvi, kas pāraug diezgan tradicionālā pareizticīgā psalmā. Un tad pēkšņi sāk skanēt gandrīz pancīgais "Poet", un arī tālāk Ševčuks un kompānija pamatīgi lēkā pa dažādiem mūzikas stiliem, kā to gan laikam no tā laika andergraunda grupām varēja diezgan bieži sagaidīt. Pazīstamākais skaņdarbs šajā ierakstā saucas "Mažori" - kas, manuprāt, diezgan pamatīgi līdzinās desmit gadus jaunākajai "Roždennij v SSSR", vienīgi šī dziesma manā izpratnē ir labāka. Vēl daudz maz zināma varētu būt "Vremja". Kā lai raksturo šo ierakstu? Ja godīgi, man vēl nav īsti izveidojusies attieksme pret to. Kaut kas šajā ierakstā ir, tas ir skaidrs, bet īsti man tas nepatīk. Pirmkārt laikam jau draņķīgās ieraksta kvalitātes dēļ, bet arī melodiski sevišķi mani "Vremja" neuzrunā. Nav gluži baismīgi slikti, bet labi - arī nē.
2008-12-08
comments powered by Disqus