Australia
film — Australia — 2008

4.0
Lai arī pēc idejas Oskaru sezonā vajadzētu sanākt, ka es skatītos vienu labu filmu pēc otras, reāli sanāk, ka šīm balvām nominēto filmu vidū iezogas ne viens vien kino darbs, kas manā uztverē par labu nekādi nav nosaucams. It īpaši tas, protams, attiecas uz "kreiso" kategoriju filmām, un viena no tām ir Baza Lūrmena "Austrālija".

Uz papīra šai filmai ir viss, kas nepieciešams kvalitatīvai laikmeta drāmai par karu un mīlestību. Režisors ar gana labu reputāciju ("Mulēnrūža" un "Romeo un Džuljeta). Viena no pēdējo 10-20 gadu izcilākajām aktrisēm - Nikola Kidmena, pievilcīgs vīrietis viņai pretī - Hjū Džekmens, un daudzmaz zināms "underdog" kā filmas galvenais ļaundaris - Deivids Venams, pazīstams kā Faramirs no "Lord of the Rings". Tam klāt nāk grandiozā Austrālijas daba.

Diemžēl realitātē šī filma nepavisam neattaisno uz to liktās cerības, un kļūst par grūti izturamu garlaicīgu bezsakara gabalu, kurā man kā skatītājam ir pilnīgi vienaldzīgs tās varoņu liktenis un kura brīžiem vairāk līdzinās komēdijai nekā drāmai. Ekrāna maģijas starp galvenajiem varoņiem nav, aborigēni filmā ir iepīti tieši tādā veidā, kā, manuprāt, nevajadzētu iepīt aborigēnus, ja tu nevēlies izcelties ar radikālu šabloniskumu, bet galvenais filmas trūkums ir tās ilgums. Teju trīs stundas sekot stāstam, kurā patiesībā nav nekā sekošanas vērta, nav sevišķi vienkāršs uzdevums.

Kas attiecas uz Kidmenu, šķiet, ka viņa pēdējos gados filmējas diezgan izteikti aizdomīgas kvalitātes filmās, bet šī konkrētā aizdomīgā filma vēl vienlaikus visu laiku tevī rada sajūtu, ka tā ir izteikti mērķēta uz lielajām balvām, kuras gan tai visas varētu skaisti aiziet gar degunu. Vismaz ažiotāža pirms tās iznākšanas bija pietiekama, taču ar vienu vienīgo Oskara nomināciju, un to pašu - par labākajiem tērpiem - diez vai var apmierināt šādas filmas veidotāju ambīcijas. Un atļaušos piebilst, ka cerības uz šo balvu "Austrālijai" tāpat ir visai zemas - domājams, ka reālāki favorīti ir "Curious case of Benjamin Button" un "The Duchess".

Un patiesībā viens no galvenajiem šīs filmas trūkumiem ir tajā, ka tā nav nekāda filma par Austrāliju - tas ir gluži parasts vesterns-love story, kurš tikpat labi varētu norisināties mežonīgajos rietumos un kurā Džekmena vietā piedalītos Goiko Mitičs. Noteikti nerekomendēju.
2009-01-31
comments powered by Disqus