The Day the Earth Stood Still
film — USA — 2008

5.0
Zemei uzbrūk citplanētieši, kuru mērķis ir atbrīvot šo planētu no galvenajiem parazītiem - cilvēkiem, un dot planētai jaunu iespēju attīstīties. Svešās civilizācijas vēstnesi un pavēles izpildītāju Klaatu sašauj kāds pastulbs militārists. Vai cilvēce (jeb konkrētāk - viena konkrēta sieviete) spēs pārliecināt Klaatu, ka mēs tomēr esam dzīvošanas cienīgi?
Premisas:
  1. Es esmu redzējis oriģinālo The Day the Earth Stood Still, un tā man nepatika.
  2. Man sevišķi nepatīk Kianu Rīvss, kuru es uzskatu par aktieri ar stipri šauru repertuāru, kaut ko līdzīgu grupai ZZ Top.
  3. Vienīgais cilvēks, ko es šajā filmā vēlējos redzēt - Džons Klīzs - kurš titros parādās kā ceturtais no sākuma, proti, ļoti nozīmīgs personāžs - uz ekrāna ir redzams labi ja piecas minūtes, bet droši vien mazāk.
  4. Atsauksmes par šo filmu nav bijušas labas - Rottentomatoes to par labu atzinuši 20% kritiķu, IMDb tā patlaban novērtēta uz 5.6, un arī komerciāli par sevišķu grāvēju tā nekļuva - budžetu atpelnīja, bet ne vairāk.
  5. Pirms skatīšanās dzirdētais par filmas sižeta atšķirībā no oriģināla nelika gaidīt neko grandiozu.

Tagad gribētos vaicāt: vai ar šīm piecām premisām ir pietiekami, lai būtu skaidrs, ka šī filma ir absolūti bezvērtīgs mēsls?
Ne gluži.

Es nebūšu tik radikāls, lai sāktu šo filmu pēkšņi pārmērīgi slavēt - tās trūkumi ir acīmredzami: banāls scenārijs (viss "we can change" bulšits bija totāli nožēlojams), diezgan paredzami un sirdi neaizgrābjoši specefekti (kukaiņi bija ok, bet Gorts man nepatika), centrālo aktieru duets, starp kuriem nebija ne mazākās dzirkstelītes (Rīvss, kas savu lomu spēlē uz vienas stīgas kā "Nothing Else Matters" ievadu un Dženifera Konolija, kura mani nepārliecināja nedz par to, ka viņa varētu būt zinātniece, nedz par to, ka viņa ir laba aktrise - lai gan citās filmās viņa tāda ir bijusi), pārmērīga nopietnība un pašironijas trūkums, tradicionāls Holivudai politkorektums un tā tālāk, un tā tālāk. Jā, un vēl šī filma bija diezgan garlaicīga - pāris reizes tās skatīšanās laikā es biju tuvu tam, lai saņemtu "Y" - proti, aizmigtu.

Un kā tas viss kopā liedz man novērtēt šo filmu tagad uz 2.0 un pasludināt par absolūtu katastrofu? Patiesībā - tikai viens apstāklis. Proti, es no šīs filmas neko citu arī negaidīju. Es zināju, ka tā būs tieši tāda, kāda tā izrādījās - otršķirīgs zinātniskās fantastikas stāsts bez mazākajiem pārsteiguma elementiem. Līdz ar to šī filma man nelika vilties. Tā nebija spektakulāra izgāšanās. Būsim reāli - šī filma ir rīmeiks jau tāpat ne pārāk labai piecdesmito gadu zinātniskās fantastikas filmai, kura turklāt politiskās situācijas (un politkorektuma izpratnes) pārmaiņu dēļ nevar likt uzsvaru uz tiem pašiem punktiem, uz ko vecajā filmā. Kādu izcilību te var gaidīt? Dažas ainas filmā patiešām bija tīri labas - kukaiņi ar kravas mašīnu, aina ar Klīza līdzdalību (lai arī manipulatīva, bet tā tomēr bija gana veiksmīgi realizēta - un Klīza aicinājumā pārliecināt Klaatu ieskanējās viegla seksuāla nots, ko šī filma būtu varējusi izspēlēt ar labu komisku efektu, kas, protams, netika izdarīts). Protams, šī filma ir tikai pāris pakāpes lielāks šedevrs kā, teiksim, "Evolution", un es īsti nerekomendētu to skatīties, bet tas jau ir pašsaprotami.
2009-03-11
comments powered by Disqus