Year One
film — USA — 2009

3.0
Būtu pārspīlējums teikt, ka no Harold Ramis jaunākās filmas es gaidīju ļoti daudz. Bija, protams, laiki, kad viņš spēja sagādāt kino skatītājiem īstu saldo ēdienu, it īpaši, protams, viņa filmu vidū izceļas "Groundhog day", kas manā uztverē ir viena no labākajām iepriekšējās desmitgades filmām. Mūsdienās Harold Ramis drīzāk izceļas ar tādām jaukām filmām kā "Bedazzled" un "Analyze That".
"Year One" galvenajās lomās ir divi aktieri, kuri man kopumā šķiet diezgan simpātiski. Jack Black man patiesībā patīk - viņam ir bijusi vesela virkne pietiekoši veiksmīgu komēdiju, kuru vidū noteikti izcelšu "School of Rock" un "High Fidelity". Michael Cera tikām ir jaunās paaudzes "alternatīvais džekiņš", kas lielākās skatītāju simpātijas izpelnījās ar savu lomu "Juno", bet viņa kontā ir arī "Superbad" un šī gada visai tizlā "Nick and Norah`s infinite playlist".
Šajā filmā abi divi spēlē savus tipiskos varoņus, tikai to agrākās inkarnācijās. Bleks ir Zeds - mednieku un vācēju cilts pārstāvis, kurš ir visai augstās domās par sevi, jautrs, bet vienlaikus kaitinošs. Oh - ir tās pašas cilts jaunietis, kuru citi cilts ļaudis respektē vēl mazāk nekā Zedu, lai arī puisis ir ļoti gudrs un "jauks". Pēc tam, kad Zeds ir apēdis ābolu no aizliegtā koka, viņu padzen no cilts. Tā kā aizejot, viņš nejauši nodedzina visu ciematu, Oh neatliek nekas cits kā vien doties ar viņu kopā plašajā pasaulē. Sava road trip gaitā abi varoņi sastop gan vairākus bībeliskus personāžus, gan nonāk ne mazāk bībeliskās vietās - tai skaitā bēdīgi slavenajā pilsētā ar nosaukumu Sodoma, kurā gan mēs kā skatītāji neko daudz no tās izslavētajām izvirtībām neredzam. Galvenajiem varoņiem, kā tas šādās filmās ir raksturīgs, ir arī centrālais mērķis - atbrīvot viņu "sievietes" no verdzības, kurā tās nonākušas pēc tam, kad Zeds nodedzinājis ciematu.
Pamatā filma balstās uz prognozējamā elementa - Bleka clueless stiļagas saspēles ar Ceras gudro varoni. Diemžēl filma cieš no lielākās problēmas, kas mēdz būt raksturīga komēdijām - tā ir pagalam nesmieklīga un pārāk bieži iegrimst nevajadzīgā vulgaritātē. Ne velti šajā filmā tiek izmantoti visi raksturīgie stulbo komēdiju joki - ar kaku ēšanu, garām pirdienu tirādēm un pat čurāšanu sev pašam uz sejas (pēdējo nekur iepriekš redzējis nebiju, bet pilnīgi noteikti šī jaunā pieredze nebija man nepieciešama).
Kopumā šī filma, no kuras gan neko daudz nebiju gaidījis, man tāpat lika pamatīgi vilties. Proti, es biju domājis, ka tā ir vienkārši slikta, bet patiesībā tā ir absolūti nekam nederīga.
2009-09-25
comments powered by Disqus