Frequently Asked Questions About Time Travel
film — UK — 2009

7.5
Nebrīnīšos, ja tev par šo filmu nebūs gadījies dzirdēt. Lai arī angļu kino Latvijā neapšaubāmi ir labāk zināms par ziemeļkorejas filmu industriju, gluži katru mazbudžeta komēdiju pie mums kinoteātros nerāda. Mani šī filma piesaistīja ar tradicionālo lietu - vienu zināmu un simpātisku aktieri. Runa šeit ir par Chris O`Dowd jeb Roju no "IT Crowd", kuram šajā filmā ir droši vien lielākā kino loma viņa karjerā. Protams, "The Boat that Rocked" ir lielāka mēroga filma, bet tur O`Dowd ir izteikts otrā plāna varonis, kamēr šeit - teju vai galvenā filmas zvaigzne.
Filmā ir uzreiz vairākas lietas, kas var piesaistīt mani:
1) angļu komiķi
2) gīki
3) zinātniskā fantastika ar ceļošanu laikā
Kas attiecas uz zinātnisko fantastiku, mana attieksme pret to ir diezgan dīvaina. No vienas puses - es labprāt pa laikam izlasu kādu sci-fi grāmatu vai noskatos kādu filmu, un paradoksi saistībā ar ceļošanu laikā man vienmēr ir patikuši. Bet man absolūti nešķiet interesantas kosmosa tēmas, ja vien tās nav pasniegtas nezinātniski nefantastiskā veidā un ja vien tajās nav pietiekami humora. Un tā rezultātā es ne tikai neesmu noskatījies nevienu "Star Trek" vai "Star Gate" epizodi, bet arī neesmu pilnībā apskatījies kaut vienu "Star Wars" sāgas filmu. Traki, vai ne?
Taču "FAQ about time travel", protams, nav filma par ceļojumiem kosmosā - tam filmas veidotājiem gluži vienkārši pietrūktu laikā. Tikām ceļojumi laikā bieži vien ir daudz mazāk resursus prasoši, ko labi apliecina tādas pietiekami nesen skatītas filmas kā "Timecrimes" un "Primer".
Patiesībā šajā filmā ir gana daudz no abās augstāk minētajās filmās atrodamā, bet te vēl būtu nepieciešams pieminēt diezgan izteiktu līdzību ar "Doctor Who" un "Shaun of the dead", ko es, protams, novērtēju ar plus zīmi. Filma stāsta par trim ne pārāk veiksmīgiem vīriešiem, kuriem nejauši atgadās vairākas reizes viena vakara gaitā ceļot laikā, kas rada virkni gan patīkamu, gan nepatīkamu epizožu. Ceļošanas laikā tradicionālākie zinātniskās fantastikas paradoksi šeit tiek izskaidroti vienkārši un saprotami, bet filmas varoņi ir tādi simpātiski dīkdieņi - neveiksminieki, ka es gluži vienkārši nespēju būt vienaldzīgs pret viņu likteni. Un dažas ainas šajā filmā bija riktīgs comic genius. Varētu nedaudz izteikt kritiku par ļauno varoņu līniju, kas man atgādināja kādu filmu, ko tagad diez vai gribētu skatīties vēlreiz - "Dude, where`s my car?", un arī nobeigums filmai varēja būt labāks. Vismaz pirmais nobeigums noteikti.
Taču kopumā filma bija izklaidējoša, un varēju papriecāties, redzot O`Dowdu tādā gana apjomīgā lomā, ar ko viņš pietiekami veiksmīgi tika galā, lai gan tas varētu būt saistīts ar to, ka viņš spēlēja to pašu varoni, ko visur citur.
Kopumā - laba, pietiekami viegli skatāma komēdija, kas tev neliks vilties, ja tev vispār patīk šāda veida filmas.
2009-10-14
comments powered by Disqus