The Coup
book — USA — 1978

5.5
Lai arī Džons Apdaiks skaitās viens no Amerikas 20.gadsimta otrās puses ietekmīgākajiem rakstniekiem, mani visu laiku neatstāj doma, ka viņa reputācija ir nedaudz pārspīlēta. Kur vēl redzēts, ka tā tiek godāts autors, kurš četrdesmit gadu garumā regulāri atgriežas pie viena un tā paša sava romāna turpināšanas? Ok, tu man teiksi - Prusts vispār visu dzīvi rakstīja vienu grāmatu. Bet es tev atbildēšu - jā, tieši tā, tā bija viena grāmata, nevis mēģinājumi tikt pie kādiem papildu līdzekļiem, kad citi romāni tos neienesa. Un vēl es tev teikšu - Prusts tāpat nav diez ko lasāms. Tad tu man pieminēsi 20.gadsimta pirmās puses ģimenes sāgas, kaut vai to pašu "Forsaitu teiku", bet arī par tām es nefanoju. Īsi sakot - pilnīgi iespējams, ka Apdaiks vienkārši nav mans autors.
"Atentāts" (tas droši vien būtu pareizākais romāna nosaukuma tulkojums) stāsta par kādas Āfrikas valsts autoritāru vadītāju (musulmani, ja kas), kurš... autoritāri vada kādu Āfrikas valsti, bet iepriekš četrus studiju gadus ir dzīvojis Amerikā. Un tagad viņa valsts intensīvi draudzējas ar biedriem Padomijā, mēģinot pie sevis uzcelt Islāma komunismu.
Tas būtu viss, ko īsumā varu par šo grāmatu pateikt, galvenokārt tādēļ, ka īsti nevēlos pūlēties izplūst plašākā aprakstā, jo grāmata mani pagalam neuzrunāja un diezgan pamatīgi nogarlaikoja. Pārāk daudz tās galvenā varoņa būtībā bija atsaukšanās uz visu amerikānisko un turienes vērtībām, tā ka pa visām vīlēm ārā spiedās, ka pats Apdaiks nebija nekāds āfrikānis, bet gan visnormālākais amerikānis no Pensilvānijas. Nezinu, kas bija galvenais iemesls, kāpēc man šī grāmata šķita tik monotona, bet ar faktiem strīdēties nav iespējams - man bija grūti šo grāmatu pievarēt līdz galam un līdz ar to man ne prātā to nenāk rekomendēt citiem.
2009-12-15
comments powered by Disqus