Brighton Rock
book — UK — 1938

7.0
Nezinu, kā tev, bet man nosaukums "Brighton Rock" pirmām kārtām neliek domāt par šo Greima Grīna romānu, bet gan par:
Happy little day Jimmy went away
Met his little Jenny on a public holiday
A happy pair they made so decorously laid
`Neath the gay illuminations all along the promenade
It`s so good to know there`s still a little magic in the air
I`ll weave my spell

Proti, par "Queen" dziesmu, kas galvenokārt ievērojama ar Meja lieliskajiem solo spēles demonstrējumiem grupas koncertos.
Taču, protams, vispirms bija Grīna romāns. Vai pareizāk - vēl pirms Grīna romāna par "Brighton rock" dēvēja cietas saldas trubiņas veida konfektes, kas bija populāras Anglijas piekrastes pilsētās (ja nemaldos, līdzīgu produktu Normundam un Norai atveda kāda kaučsērfere no ASV).
Nav grūti uzminēt, ka romāna darbība norisinās Braitonā. Tās centrā ir trīs personāži - Bojs, Roza un Ida. Bojs ir 17 gadus vecs čalis, jauns bandīts, kura grupējuma līderi nesen nogalinājuši konkurenti un kurš tagad pats uzņēmies vadoņa statusu, taču viņam ir diezgan maz izredžu pret pilsētas dominējošo bandu - kā nekā viņš ir tikai 17 gadīgs zēns bez super lielas autoritātes. Lai atriebtu Kītu (nogalināto vadoni), Bojs organizē viena kaktu žurnālista slepkavību, jo tas bijis saistīts ar otro pusi. Taču īsti veikli visu nostrādāt neizdodas, un par noziegumu kaut ko sāk nojaust Boja vienaudze Rouza, meitene, kas strādā kādā kafejnīcā. Bojs, lai Rouzu apklusinātu, vispirms mēģina viņu iebiedēt, bet ātri saprot, ka meiča viņā ir ieķērusies, tad nu šis izlemj par labu fiktīvām kāzām, lai Rouza pret viņu vajadzības gadījumā nevarētu liecināt. Tikām Ida - pēdējais cilvēks, kas sarunājies ar nogalināto žurnālistu (kura nāvi policija gan uzskata par dabīgi notikušu), mēģina noziegumu atšķetināt pašas spēkiem.
Lai arī Boja - vardarbīga un nežēlīga jaunieša tēls varētu būt bijis ļoti "influential" un kaut kādā mērā ietekmējis Aleksa no "Clockwork Orange" rašanos, neteikšu, ka šī grāmata man būtu diez ko patikusi. Kā nekā esmu lasījis diezgan daudz Grīna romānu, bet šis man nebūt nešķita viens no viņa veiksmīgākajiem darbiem - kaut vai tālab, ka šeit nav īsti neviena varoņa, kuram just līdzi:
1) Bojs ir nejūtīgs un truls
2) Rouza ir stulba kā zābaks
3) Ida ir vienkārši nesaistoša
Protams, gluži iespējams, ka jaunā "Brighton Rock" filma, kas kaut kad šogad iznāks, būs īstens šedevrs (kā nekā Idu spēlēs Helēna Mirrena), bet grāmata - ir ok, bet ne diži vairāk.
2010-02-18
comments powered by Disqus