The End of the Affair
book — UK — 1951

8.5
Pēc "Brighton Rock" izlasīšanas man nebija sevišķas vēlmes uzreiz ķerties pie nākamā Grīna romāna, tomēr beigu beigās tomēr saņēmos un to izlasīju. Un te nu jāatzīst, ka tas noteikti bija tā vērts - šis pagaidām ir ierindojams starp manis iecienītākajiem šī autora veikumiem.
"The End of the Affair" Grīnam bija ļoti personisks romāns, jo tā varonis lielā mērā ir Grīns pats, lai arī, protams, aizsegts ar cita vārdu, un stāsta viņš romānā pats par savu mīlas dēku ar precētu sievieti, plus arī notikumi 2.Pasaules kara laikā, kas grāmatā pieminēti, bija Grīnam visnotaļ personīgi svarīgi.
"Sakara beigas" ir romāns, kura centrālās tēmas ir greizsirdība un Dievs. Moriss Bendrikss ir rakstnieks, kuram no 1938.gada līdz 1944.gadam bija sakars ar ierēdņa Henrija Mailsa sievu Sāru. Taču kādā dienā, kad viņus vienoja kopīgs pārdzīvojums, Sāra no viņa dzīves pazuda, un divus gadus Moriss mocījās neziņā, kas pie tā bija novedis. Atkal nosacīti kopā ar Sāru viņu saveda Henrijs, kurš kādā vaļsirdības mirklī pavēstīja, ka viņš plānojot noalgot privātdetektīvu un noskaidrot, kur gan viņa sieva tik bieži pazūd. Arī Morisam kā bijušajam Sāras mīļākajam šis jautājums šķita gana saistošs, un sanāca tā, ka tiesi viņš noalgoja privātdetektīvu. Taču tas, ko viņš uzzina, nebūt nav tas, ko viņš gaidīja. Un te parādās Grīna lieliskā spēja it kā tik triviālu situāciju pacelt pilnīgi citā līmenī, tā ka vienā mirklī romāns pārstāj būt vienkāršs stāsts par sarežģītu mīlestību, bet ietver sevī arī daudz būtiskākus jautājumus.
Katrā ziņā uz mani šī grāmata atstāja ļoti lielu iespaidu, mani aizrāva tas, kā tā ir uzrakstīta, mani aizrāva tas, ko tā pasaka un atkal lika daudz pozitīvāk raudzīties uz Grīna daiļradi. Bravo!
2010-02-20
comments powered by Disqus