The Acid House
film — UK — 1998

3.5
Filma "Skābes nams" uzņemta pēc trīs Ērvina Velša stāstu motīviem (no tāda pat nosaukuma krājuma), un filmas scenāriju veidojis pats Velšs. Sevi es par Velša cienītāju neuzskatu - esmu izlasījis divas viņa grāmatas, tai skaitā "Skābes namu", manai gaumei viņš šķiet nedaudz par pretīgu. Un tomēr - svešvalodu bibliotēkā paņēmu DVD ar šo filmu. Kādu laiku nekādi nesanāca to noskatīties, jo mans daiļais Ubuntu negribēja draudzēties ar DVD formātu, tad vēlāk es pats nejauši biju atvienojis DVD lasīkli, bet nule beidzot viss ir saregulēts un DVD uz mana datora tiek spēlēti normāli.
Noskatījies "The Acid House", esmu spiests atzīt, ka labāk būtu, ja DVD man nebūtu iespējams skatīties. Ignorējot to, ka pusi no filmas varoņu teiktā man nebija pa spēkam saprast - zinot to, ka Kanādā un ASV šo filmu rādīja ar subtitriem tās varoņu vienkārši baisi spēcīgā skotu dialekta pēc, tas nav nekāds brīnums, filmai bija citas lietas, kuras man nepavisam nešķita foršas. Sāksim ar to, ka filmā ir daudz atbaidošu seksa ainu - tādu brutālu, pretīgu, netīru, apmēram tādu, kādas varētu gaidīt filmā pēc Velša stāstu motīviem. Lai gan - "Trainspotting" tādu nebija, vismaz tā man palicis atmiņā. Kas vēl? Filmas otrā daļa ("A Soft Touch") bija absolūti garlaicīga un tās laikā pat uz pāris minūtēm iemigu. Tikām pirmā un pēdējā daļas ir tikai pretīgas. Pirmā daļa stāsta par čali, kuram vienas dienas laikā atgadās vesela kaudze mēslu, tad viņš sastop dievu, kuram viņš arī derdzas, un dievs viņu pārvērš par sūdu mušu. Otrā daļa - par tipu, kuram kaimiņš zog elektrību un sievu. Trešā - par narkomānu, kurš apmainās ar ķermeni ar jaundzimušu bērnu (bērnu šajā filmā gan aizstāj lelle, jo zīdainis, kurš masturbē un domā par "devu" varētu šķist nepieņemams ne tikai man).
Nezinu, vai mani uztrauc tas, ka šī filma ir vulgāra. Taču zinu, ka mani uztrauc tas, ka to skatīties bija teju vai neizturami garlaicīgi. Un tas, ka tās skatīšanās nedeva pat ne gramu pozitīvu emociju. Īsi sakot - totāli izniekots laiks.
2010-03-15
comments powered by Disqus