The Coca Cola Kid
film — Australia — 1985

4.5
Šo filmu nolēmu skatīties tālab, ka tās tēma (vismaz teorētiski) varētu šķist interesanta Lienei. Ja jau pat filmas nosaukumā ir pieminēta tā maģiskā dzira, no kuras viņai ir biedējoši spēciga atkarība, varētu gadīties, ka Lienei šāda filma patiks. Protams, piesardzības labad neteicu viņai, ka filma tapusi 1985.gadā Austrālijā. Astoņdesmitie gadi tomēr ir tā dekāde, kas visa veida mākslās manā izpratnē izceļas ar pārmērīgi tizlu stilīgumu, savukārt Austrālijas kino industrija nekad nav bijusi sevišķi spoža un veiksmīga.
Centrālās funkcijas šajā filmā gan patiesībā nepilda austrālieši. Tās režisors Dušans Makavejevs ir ļoti prominenta figūra Serbijas kinematogrāfa vēsturē, savas filmas "W.R.: Mysteries of the Organism" izraidīts no valsts līdz pat totalitārā perioda beigām. Bet galvenajā lomā šajā filmā ir amerikānis Ēriks Robertss, labāk gan zināms ne sevis paša dēļ, bet gan kā Džūlijas Robertsas brālis, Un viņa saspēles partnere šajā filmā Greta Skačī pēc izcelsmes ir itāliete, kura gan piecpadsmit gadu vecumā kopā ar māti pārcēlusies uz Austrāliju.
Filmas galvenais varonis ir kāds ievērojams korporācijas Coca Cola darbinieks, kas nosūtīts uz Austrāliju, noskaidrot, kādas tur ir problēmas ar burbuļojošās dziras pārdošanu. Un izrādās, ka problēmas patiešām ir - kādā nelielā šīs valsts dalā Coca Cola vispār netiek tirgota, jo tur ir vietējais gāzēto limonāžu ražotājs, kas konkurenci iekšā nelaiž. Bet kārtīgs amerikānis jau neatkāpsies, pirms nebūs citiem devis "brīvību". Tā vismaz apgalvo filmas varonis, ka tikai tad, kad pasaulē visos nostūros varēs dabūt Coke, tā būs pa īstam brīva. Lieki teikt, ka es šādam apgalvojumam nepiekrītu un uzskatu, ka šāda globalizācija nav nekas labs, bet šeit jau mēs nediskutējam par maniem uzskatiem, bet gan par filmas kvalitāti.
Un kāda ir šī kvalitāte? Man gribētos teikt - visai draņķīga. Filma bieži šķiet bezmērķīga, ainas viena pēc otras ir samontētas haotiski un nerada viena vesela darba iespaidu, varoņi ir iezīmēti gaužām pavirši un līdz ar to viņu rīcība nešķiet pamatota. Eriks Roberts izskatās kā atdzīvojusies Kena lelle. Vienīgais, kas varētu patikt vīriešu dzimuma skatītājiem, ir pāris visai "tiešas" ainas ar Gretas Skači līdzdalību, it īpaši aina dušā (kura, starp citu, arī filmā ir bez jebkāda konteksta un šķiet, ka Makavejevs vienkārši vēlējies nofilmēt Skačī kailu). Ir pāris salīdzinoši veiksmīgas muzikālas ainas - gan lokāla Coca Cola reklāmas dziesma (to izpildošajā sastāva ir Crowded House dziedātāja brālis), gan "Waltzing Matilda" (kā gan austrālieši varētu iztikt bez valsējošās Matildes?). Bet filma kā tāda man nepatika. Tās romantiskā sižeta līnija bija visai blāva, laikam jau tāpēc, ka Robertss bija Kens. Ok, Skačī šajā filmā ir diezgan laba (ne tikai plikumu dēļ), bet viņas partneris gultā un ne tikai šķiet piederam leģendārajai koka kluču dzimtai (nez, vai man kaut kur ir saglabājies PDF ar šo bukletu?). Anyway - nerekomendēju tev šo filmu.
2010-07-02
comments powered by Disqus