Eagle vs Shark
film — New Zealand — 2007

7.0
Man ir visai grūti izsekot savai loģikai, kālab izlēmu skatīties šo Jaunzēlandē tapušo filmu. Iespējams, uzgāju to, cauršķirstot pēdējo gadu Sundance festivāla dalībnieku sarakstu, man iepatikās filmas plakāts un - voila! - to noskatījos. Vai varbūt redzēju katls.be forumā pozitīvus izteikumus par to. Patiesībā nav jau svarīgi - ja noskatījos, tātad noskatījos.
Filma izteikti ieņem vietu tajā gīkisko un nedaudz dīvaino komēdiju kategorijā, no kuras nāk "Napoleon Dynamite" un "The Sasquatch Gang". Tās varoņi ir pagalam nestilīgi, bet tas kaut kādā mērā viņus dara simpātiskus. Galvenā varone Lilija ir sieviete, kas strādā īpaši atbaidoša paskata burgeru zaņķī un kuras dzīves vienīgais prieks ir brīži, kad šo zaņķi apmeklē vīrietis, kurā viņa ir iemīlējusies. Vīrieti sauc Džereds un viņš pats uzskata sevi par gaužām skaistu, gudru un līdzīgu Hjū Džekmenam Wolverine lomā. Patiesībā Džereds ir stipri pretīgs tips, tāds jēls un nejauks, ka grūti saprast, ko tāda kopumā jauka meitene kā Lilija spēj viņā saskatīt. Taču viņa saskata gan un pēc tam, kad Džereda organizēts pasākums ar dzīvnieku kostīmiem un Mortal Kombat stila spēles spēlēšanu ir beidzies gultā, Lilija sevi uzskata par Džereda meiteni. Tikām pats Džereds par to nav īsti pārliecināts, jo viņam svarīgāk par visu ir iegūt sava tēta atzinību.
Taču Lilija izrādās ļoti noderiga, jo viņas brālim ir mašīna un viņš palīdz Džeredam nokļūt tā dzimtajā pilsētā, kur Džereds plāno atriebties savam vidusskolas laiku ienaidniekam, kurš daudzus gadus ir bijis prom. Jā, vērts atzīmēt, ka Lilija un Džereds nebūt nav tīņi, bet vecumā ap trīsdesmit, kas viņu izdarības dara tikai vēl skumjākas. Un Džereda lomā ir Jemaine Clement, kas daudziem (bet ne man) ir pazīstams kā puse no komēdijdueta "Flight of the Conchords". Viņa tēls ir kaut kas pa vidu starp Napoleon Dynamite varoņiem Kipu un tēvoci Riko, ar lielāku uzsvaru uz otro. Tizla frizūra, nepamatots viedoklis par savu labu fizisko sagatavotību, nievājoša attieksme pret apkārtējiem, jā - tas ir īsts tēvoča Riko iemiesojums.
Daudzējādā ziņā šī ir ļoti tipiska indie filma - ne velti tā izrādita Sundance. Ar šādām filmām raksturīgu mūziku, noskaņu, varoņiem, sižeta pavērsieniem. Bet man jau patik šādas indie filmas. "Eagle vs Shark" varbūt ne tuvu nav labākais piemērs, bet skatīties to kopumā bija interesanti, lai arī neteikšu, ka būtu ļoti jutis līdzi filmas varoņiem.
2010-07-06
comments powered by Disqus