El Baño del Papa
film — Uruguay — 2007

5.5
Iespējams, pirmdienas rīts pulksten 6:20 nav pats labākais laiks, kad rakstīt filmas aprakstu. It īpaši, ja iepriekšējā vakarā līdz pusnaktij esi skatijies Pasaules kausa finālu, kurā holandieši tizlā stilā kārtējo reizi nekļuva par pasaules čempioniem. Un Spānija atkal ar vieniem gūtiem vārtiem tika pie uzvaras, vārtu guvumu trūkumu kompensējot ar sev tik ļoti raksturīgo teatrālo krišanu gar zemi pie katras mazākās izdevības. Plus vēl pa nakti nevaru teikt, ka būtu labi gulējis, jo karstums kļūst arvien neizturamāks. Kad tas beidzot atkāpsies? Atbilstoši meteo.lv uz nelielu karstuma atkāpšanos var cerēt vien šīs nedēļas beigās. Tātad vēl vismaz 5-6 dienas šī pretigā tveice pieturēsies. Kā šādos laika apstākļos es varēšu izturēt Positivus festivālu, pagaidām pat labāk nedomāt. Un vēl jo vairāk - kā es izturēšu pēc mazāk kā pusotras stundas sākošos darba nedēļu - ar sliktām gulēšanas iespējām jau minētā karstuma dēļ un baisu darāmā apjomu.
Vajadzētu tā kā sākt rakstīt par filmu, bet vispirms jāuzliek vārīties piens auzu putrai. Pienu uzliku. Mani moca pārdomas - kālab gan cilvēkiem vajadzēja izdomāt, ka kails ķermenis ir kaut kas nepiedienīgs - cik gan patīkami būtu šādā laikā uz darbu doties pilnīgi plikam. Protams, varbūt ne katru cilvēku būtu patīkami redzēt bez apģērba, bet gan jau, ka pie tā arī varētu pierast. Lai gan - nē, droši vien patīkami tas nebūtu.
Labi, mazliet par "Pāvesta tualeti". Tā ir pirmā Urugvajā tapusī filma, ko esmu noskatījies, un man jāatzīst, ka nekāds šedevrs tā manās acīs nav. Filma stāsta par kādu kontrabandistu (tiesa, viņa darbības sīkie apjomi un izmantotā tehnika liktu izmantot kādu mazāk skaļu vārdu, bet nezinu, kā pareizāk latviski iztulkot smuggler), kuram rodas "ģeniāla" doma, kā nopelnīt lielāku naudu, gūstot peļņu no viņa mazpilsētā gaidāmās Romas pāvesta vizītes. Patiesību sakot, gandriz visi pilsētiņas iedzīvotāji plāno kļūt daudz bagātāki, tirgojot visu ko gaidāmajiem brazīliešu tūristu bariem. Es gan īsti nezinu, kālab no brazīliešu tūristiem būtu jāgaida liela iepirkšanās kāre - ja jau Urugvaja (kā var izlasīt Wikipedia) ir bagātāka valsts par Brazīliju. Bet nu labi - varbūt brazīlieši ir ļoti ticīgi un kā apsēsti seko katram Romas pāvesta solim. Kā lai arī nebūtu, Beto izlēmis izbūvēt publisko tualeti, ko varētu izmantot tūristu pūļi, tādējādi ienesot viņam pietiekami līdzekļu, lai viņš varētu iegādāties motociklu. Viens pats gn viņš ar šo uzdevumu galā netiek, bet ar draugu palīdzību cilvēkam nekas nav par grūtu. Protams, neviens Melo (tā sauc pilsētiņu) iedzīvotājs pat nerēķinās ar domu, ka visur izreklamētie gaidāmo tūristu bari tā arī nemaz neieradīsies un pat tie, kas tur būs, sevišķi nekāros izdot savu naudu.
Neteikšu, ka man filma būtu ļoti patikusi - pa brīdim to skatoties nedaudz iesnaudos, kur gan pie vainas atkal varētu būt pēdējo dienu karstums. Bet vaina ir arī tajā, ka filma nav nekas īpašs. Nepatika tās blāvās krāsas, kas lika domāt, ka skatos kādu VHS ierakstu. Ne pārāk saistīja tās sižets, varoņi, aktierspēle un viss pārējais. Katrā ziņā filmas anotācija man bija likusi gaidīt kaut ko oriģinālāku un smieklīgāku.
2010-07-10
comments powered by Disqus