Merlin
film — USA — 1998

7.0
Patiesībā šis bija tas "Merlins", kuru biju sākotnēji paredzējis skatīties, kamēr uz BBC seriālu uztrāpīju nejauši. Varbūt gan tas nav nemaz tik slikti - jo BBC variants vismaz iepatikās gan Lienei, gan maniem vecākiem, un patiesībā arī es varu atzīt, ka tas nav slikts. Tikām šis "Merlins" ir miniseriāls, kura kopējais garums ir ap trim stundām - proti, tas drīzāk ir viena gara filma nekā seriāls. Un kā jau tas mini series ir raksturīgi, šeit ir sapulcināts diezgan iespaidīgs aktieru ansamblis: Merlinu atveido Sam Neill (labāk zināmā loma - filmā "Klavieres"), antivarone - Miranda Richardson ("Queenie" no Black Adder), Morgana Lefeja - Helena Bonham Carter (neskaidrošu, kas tā tāda), tirānu - karali Vortigernu - Rutgers Hauers (replikantu vadonis iekš "Bladerunner"), Merlina mīlestību Nimue - Izabella Rosselini ("Blue velvet" galvenā varone), Gvinevīra ir Lena Hīdija (Sarah Connor no tāda pat nosaukuma seriāla) plus vēl vairāki gana labi zināmi aktieri.
Galvenais, kālab man bija interesanti šo filmu skatīties - lai salīdzinātu, kā katrs personāžs tiek realizēts BBC seriālā un kā - šeit. Patiesībā Karaļa Artūra leģendām šī versija atbilst daudz vairāk - vismaz attiecības starp varoņiem ir tuvākas kanoniskajam variantam. Proti, te daudz kas ir nejaukāk un šmucīgāk nekā tajā variantā. Vienlaikus arī šajā filmā ir diezgan daudz komisko elementu - un ir viens izteikts comic relief personāžs - ļaunās burves Mebas kalps Fliks, kuram ir ne vien šausmīgi zobi, bet arī milzīgas ausis.
Kas šeit ir labi un kas ir slikti? Laba ir aktierspēle, ko jau var sagaidīt, redzot iesaistīto ansambli. Ņemot vērā to, ka tas ir 1998.gada projekts, kam nebija super budžeta, varu arī uzslavēt to par vizuālo pusi - labi izmantotas gan autentiskas Anglijas pilis, gan šur tur - datorefekti, kas negriež acis. Un patīk nekautrēšanās reizēm parādit kādu situāciju no drūmākas puses, vienlaikus - saglabājot veselīgu humoru.
Kas nepatika? Vismaz līdz vidum filma ir diezgan haotiska - pirms sākas stāsts tieši par karali Artūru, var just, ka filmas veidotāji gribējuši šajās 3 stundās ietilpināt teju visas leģendas, kas saistītas ar Artūra laika Angliju, līdz ar to notikumu ir pārāk daudz, tie ir nepietiekami detalizēti ieskicēti, un daudz kas tiek parādīts tikai tālab, lai tas tur būtu, bet ne tāpēc, ka tas tur patiešām ir vajadzīgs. Uz beigām filmas plūdums uzlabojās, bet arī tur ne viss bija perfekti nostrādāts. Un, protams, varētu nedaudz pabrīnīties par personāžu motivāciju un to, kāpēc daudz kas ir jādara grūtākā veidā, nekā to varētu izdarīt.
Taču kopumā - man patika.
2010-09-22
comments powered by Disqus