Of Mice and Men
book — USA — 1937

7.0
Steinbeka "Of Mice and Men" Amerikā, cik zinu, ir kanonisks obligātās literatūras darbs, kaut kas līdzīgs kā mums Blaumaņa "Nāves ēnā" vai "Kauja pie Knipskas" (šaise, neatceros, kas ir tās autors!). Varbūt gan ne gluži - grāmatas saturs ir visai slikti piemērots, lai to lasītu piektajā vai sestajā klasē - te gan neviens nesūc cita asinis un neiet nosalt mežā, taču nosaukt "Par pelēm un vīriem" par jautru grāmatu nekādi neceļas pirksti.
Grāmatas galvenie varoņi ir divi algoti fermu strādnieki, kas klīst darba meklējumos no fermas uz fermu, jo viņiem nekur dažādu iemeslu dēļ neizdodas aizkavētas. Gudrākais no viņiem ir Džordžs - vīrs, kurš apzinās savus limitations, bet kuram ir ambīcijas sasniegt šai dzivē ko labāku. Otrs ir viņa draugs Lenijs, kurš ir neticami spēcīgs, bet vienlaikus - neticami stulbs, tik stulbs, ka viņu varētu saukt gandrīz par mentally handicapped. Džordžam ir iecere, ka šie varētu sapelnīt naudu un nopirkt paši savu fermu, kurā Lenijs sapņo, ka viņam būs iespēja apkopt trušus. Jo viņš ir totāli trušu apsēsts. Tiesa, ir skaidrs, ka pat ja šiem izdotos tiešām tikt pie fermas, nekāds labais trušu kopējs no Lenija nesanāktu, jo neapzinoties savu spēku viņš vienmēr nogalina jebkuru dzīvnieku, kuram viņš biežāk pieskaras. Un viņam ļoti patīk dzīvnieki, kas rezultē lielā daudzumā nāvju.
Fermā, kurā šie iekārtojas strādāt, strādā arī tās īpašnieka dēls, bet strādniekiem bieži uzmācas šī dēla jaunā sieva - visai vieglas uzvedības sieviete, kura skumst, ka viņai nav izdevies kļūt par kino aktrisi, jo redz viņai kāds štuceris savulaik esot teicis, ka she`s got what it takes. Un Džordžs jau no sākta gala apgalvo, ka šī sieviete ir tāda būtne, kuras dēļ vīrieši nonāk cietumā. Vēlāk viņam izrādās gandrīz taisnība, tikai varbūt nedaudz sliktāk. Proti (spoiler warning!) šī sieviete dodas aprunāties ar Leniju kādu vakaru, iedod viņam paglāstīt savus matus, tad Lenijs tos nelaiž vaļā, viņa sāk pretoties un viņš, neko ļaunu nedomādams, šai sievieti pārlauž sprandu. Pēcāk strādnieki gribi pār Leniju spriest linča tiesu, taču Džordžs aiztaupa viņam sāpes un pazemojumu, Leniju nogalinot.
Un saki man vēl, ka tas nav tikpat jautri kā "Kauja pie Knipskas"! Iztēlojos, cik lielisks "sviesta kino" sanāktu par šo grāmatu. Saturā tā gan laikam ir tuvāka "To Kill a Mockingbird". Kopumā - bija ok.
2010-09-27
comments powered by Disqus