Little Deuce Coupe
music — USA — 1963

4.5
Šis albums teorētiski ir saucams par vienu no pirmajiem rokmūzikas konceptuālajiem ierakstiem - tādiem, kur visas dziesmas ir veltītas kādai vienotai tēmai (ar piebildi, ka ieraksts, kur visas dziesmas ir tradicionāli "boy meets girl" stāsti, nav uzskatāms par konceptalbumu), taču cilvēkam ir jābūt ar ļoti zemām prasībām, lai šo "konceptalbumu" ņemtu par pilnu, jo tā tematika nav diži jēdzīgāka kā "collection of love songs". Proti, šī ieraksta vienojošais temats ir dziesmas par automašīnām un grupas dalībnieku mīlestību pret tām. Nosaukt šo par sevišķi izsmalcinātu un vērtīgu tēmu nevar, bet vienlaikus tajā laikā no tādiem tīņiem kādi bija vairums Beach Boys dalībnieku, būtu naivi gaidīt kaut ko citādu.
Turklāt lielā mērā šis albums vispār ir normāla naudas kāšana no ierakstu kompānijas Capitol puses - plate, kura ilgst knapi 25 minūtes, plus vēl četras no šī ieraksta dziesmām ( "Little Deuce Coupe", "Our Car Club", "Shut Down" un "409") ir atrodamas iepriekšējos Beach Boys studijas albumos. Līdz ar to sanāk, ka jauna materiāla te ir labi ja 20 minūtes.
Un ja tā godīgi, šajā ierakstā ir tikai viena patiešām baudāma dziesma - titulkompozīcija "Little Deuce Coupe" (kura vēl turklāt nemaz nav jauna) - bet tā vismaz atšķirībā no vairuma šī albuma dziesmu izklausās piederīga sešdesmitajiem un nevis piecdesmitajiem gadiem, un izklausās pēc oriģinālkompozīcijas, nevis atklāta plaģiāta (kā, piemēram, "Car Crazy Cutie". Līdzās citiem šī ieraksta trūkumiem nekādi nevar nepieminēt to, ka šeit ir atrodama, iespējams, nožēlojamākā dziesma Braiena Vilsona repertuārā (tīri teksta ziņā, melodiski tā nav nekas īpašs savam laikmetam) - "Be true to your school" - dziesma, kura aicina klausītāju būt savas vidusskolas patriotam, turklāt vēl dziesma tiek dziedāta no tipiska jock skatījuma ar futbola komandas un karsējmeiteņu slavināšanu un tādu idiotisku lokālpatriotismu, ka... dziesmas par automašīnu skaistumu līdzās šim vājprātam šķiet nākušas no Artūra Rembo apcirkņiem.
Un reāli sakot, šis ieraksts primāri šķiet radīts kā džinglu krājums dažādām automašīnām (primāri - Ford Model B jeb "Little Deuce Coupe"), un līdz ar to tā vieta ir sešdesmito gadu automašīnu reklāmās un nevis mūsdienu mūzikas klausītāja ierakstu plauktā.
Pozitīvais piemērs:

Negatīvais piemērs:
2011-01-21
comments powered by Disqus