Episodes
film — UK — 2011

8.0
Visai populārs gājiens, ko mēdz pielietot gan amerikāņu TV, gan filmu studijas, ir ņemt un pārfilmēt ar saviem aktieriem kādu citā zemē tapušu seriālu vai filmu un pasniegt to vietējai publikai tādā mērcē, pie kādas tā ir pieradusi. Vērts piezīmēt, ka pretējais virziens ir novērojams salīdzinoši reti (vismaz man ir grūti iedomāties, ka angļi sadomātu lokalizēt, piemēram, "Lost"). Bet amerikāņi, protams, ka nespēj uztvert angļu jokus, un tāpēc viņi pat IT Crowd gribēja uztaisīt savā variantā (protams, ir tādas "otšķirīgas" valstis, kur kopēšana arī 1/1 šķiet pilnīgi ok - piem, Vācijā vai Krievijā lokalizācijas arī ir neizbēgama televīzijas sastāvdaļa). Laikam vislabāk zināmais pēdējā laika "amerikanizētais" seriāls ir "The Office".
Šis seriāls tikām stāsta par to, kas notiek, kad angļu pāri - lieliska inteliģenta komēdijseriāla radītājus uzaicina uzfilmēt viņu seriālu klonu Štatos. Šons un Beverlija Linkolni dzimtenē ir savākuši čupiņu ar BAFTām par savu seriālu "Lyman`s boys", kas stāsta par kādas augstāko aprindas boarding school pusmūža direktoru, kurš ir līdz ausīm iemīlējies savas skolas bibliotekārē, kura ir lezbiete. Ieradušies LA ar lielām ambīcijām un ideāliem, angļi saprot, ka nevienu īsti neinteresē uzfilmēt tur to pašu seriālu, bet gan vairāk ir doma izbraukt uz tā rēķina, ka jaunais seriāls ir piesaisīijis "titulētus" autorus, kuri noteikti studijai sarūpēs hitu, izmantojot sākotnējā seriāla brendu, bet zaudējot visu tā saturu. Rezultātā pusmūža vecuma skolas direktora lomā tiek sameklēts Matt LeBlanc, labāk zināms kā Džouijs no "Friends", kurš nekādi neatbilst direktora lomai, līdz ar to viņš tiek transformēts par skolas hokeja komandas treneri un seriāls tiek pie pavisam cita satura un cita nosaukuma - "Pucks!"
"Episodes" burvība faktiski slēpjas divos apstākļos - tajā, cik perfekti Stīvens Mangāns un Temsina Greiga spēlē mīlošu pāri, kuri nonāk baisākajās attiecību problēmās, iegremdējoties Amerikas TV vidē, un tajā, cik nežēlīgi šajā seriālā tiek kariķēti amerikāņu tikumi un vērtības. Vienkārši episks ir lielais "šiška", kas abus varoņus uzaicinājis uz Losandželosu, kurš katrā tikšanās reizē viņiem ar pārāko sajūsmu stāsta, cik lielā starā viņš ir par visu viņu radīto, lai gan patiesībā viņš domā gluži ko citu, vai arī nedomā nemaz (līdzīgā stilā, kā to reālajā pasaulē var novērot, piemēram, profesionālajā sportā, kur kādas komandas treneris var stundu slavēt kādu jaunu hokejistu un stāstīt, kā ap šo spēlētāju tiks veidota komanda, un tad nākamajā dienā čali nosūtīt uz fārmklubu vai apmainīt uz citu komandu pret septītās kārtas drafta izvēles tiesībām). Kas man šajā seriālā patika - galvenie varoņi tajā ir ļoti dzīvi, un nevis tā nedaudz sterili dzīvi kā piemēram "Lost"ā, kur tu jūti, ka autori par visām varītēm veido backstories, lai radītu inteliģentu iespaidu, bet tiešām organiski dzīvi un no reālās pasaules paņemti. Un jāatzīst, ka kaut ko tādu vispār seriālos gadās redzēt gaužām reti, it īpaši - komēdijseriālos, kuri parasti tomēr izteikti balstās uz visai banāliem gājieniem un kur personāži rīkojas vienmēr uz vienu šniti (lai arī man principā patīk "Big Bang Theory", tajā ar realitāti saskarsmes nav ne tik, cik melns aiz naga).
Pagaidām ir grūti paredzēt, vai "Episodes"` būs arī turpinājums - vismaz oficiāli nekas izziņots nav, un skatīšanās rādītāji seriālam nav nekādi fenomenālie, bet, manuprāt, arī gadījumā, ja pirmā sezona tā arī paliks vienīgā, tas noteikti ir tāds seriāls, kuru ir vērts noskatīties.
2011-02-21
comments powered by Disqus