Jesus Christ Superstar
music — UK — 1970

8.5
Šis sera Endrjū Loida Vēbera mūzikls/rokopera bija viens no pirmajiem muzikālajiem vienumiem, ko noklausījos pilnā garumā (kā var izlasīt visai pasenā ierakstā ar nosaukumu Mana rokupācija). Manam tētim šis ieraksts šķiet allaž ir bijis ļoti tuvs, un bija tikai loģiski, ka es ar to tiku iepazīstināts. Protams, sākotnēji man nebija sevišķas sajēgas nedz par tā muzikālo kvalitāti, nedz par to, ka ierakstā Jēzus balsī dzied neviens cits kā Deep Purple vokālists Ian Gillan, bet to, ka te ir tonnām dažādu lipīgu melodiju, to gan es varēju novērtēt.
Kompaktdiska formātā šo ierakstu "iehavoju" aptuveni 1998.gadā, un līdz globālajai internetizācijai to droši vien klausījos diezgan regulāri, bet tagad no plauktiņa to izvilku pēc varbūt pat 10 gadus ilgas klusēšanas. Un ko par to varu teikt 2011.gadā?
Tikai to, ka šis ieraksts ir patiešām šokējoši lipīgs - teju visas tā tēmas man bija joprojām perfektā atmiņā arī pēc desmit gadu noilguma, aranžējumi šeit visbiežāk nav pārāk uzbāzīgi (kā tas vēlāk novērojams Vēbera totāli Brodvejiskajos darbos), un arī pats saturs ir joprojām svaigs un aktuāls, un veids, kādā Vēbers ar savu tekstu partneri pasniedz stāstu par Jēzus pēdējām dienām un Jūdas rīcību un tās motīviem ir ļoti pārliecinošs.
Interesanti ir tas, ka Gilanam patiesībā šajā ierakstā nemaz nav pati centrālākā loma - šķiet, ka vairāk par viņu dzied Murray Head Jūdasa lomā, un arī Ivonna Elimena kā Marija Magdalēna pie vārda tiek gana bieži. Protams, Gilans viņus visus varētu ar savu dziedāšanu nopūst no skatuves, bet tas jau ir skaidrs.
Ja tomēr vajadzētu izcelt ieraksta atmiņā paliekošākos skaņdarbus, droši vien to vidū obligāti atrastos gospelīgais "Simon Zealotes/Poor Jerusalem", "I Don`t Know How to Love Him" (Elimenas solo), "Damned for All Time/Blood Money", "Herod`s Song (Try It and See)" - taču šo ierakstu noteikti vajadzētu klausīties pilnā garumā un vienā piegājienā, nevis šuflējot un skipojot - jo tas tomēr ir vienots stāsts, tekstuāli ļoti košs un visādi citādi - iespējams, vienīgais attaisnojums tam, ka Vēbers nav grimis absolūtā aizmirstībā. Man - joprojām ļoti patīk.

(video ir no filmas versijas, bet es noteikti par labāku atzīstu albuma variantu)
2011-03-25
comments powered by Disqus