Legend of the Guardians: The Owls of Ga`Hoole
film — USA — 2010

5.5
Par šo multfilmu N.R. rakstīja, ka "šī multene par pūču pasauli ir krasi atšķirīga, jo tai ir teju vai fotorealistiska datorgrafika, un kopējā atmosfēra vairāk atgādina Lord of the Rings. Kvalitatīvi nostrādāts, skati ir patiesi iespaidīgi, un pašai multenei nebija diži nekādas vainas".
Šis būs tas gadījums, kad atļaušos iebilst (neba nu tas būtu rets gadījums, bet ne par to ir šis stāsts) - manā skatījumā šī multfilma ir savādāka tikai vizuāli, kamēr saturiski tā seko visiem tiem pašiem principiem, uz kā balstās 99% mūsdienu animācijas stāstu - kaut kas pa vidu starp Valiant un How to train your dragon. Sižets, šķiet, ir balstīts uz populāru grāmatu sēriju, kuras galvenās varones ir labās pūces, kas cīnās pret sliktajām pūcēm, un multfilmas saturā ir grūti nesaskatīt to, ka sliktās pūces ir fašisti/nacisti/komunisti (kas, protams, mīt austrumos). Sliktās pūces grib paverdzināt savus sugasbrāļus, bet labās cīnās par savu brīvību un taisnību. Galvenais varonis, protams, ir pūču jaunulis, un viņa un viņa brāļa attiecības liek domāt, ka šie abi personāži ir izveidoti no divām neatkarīgām Dārta Veidera personības daļām - vienas, kas pievienojas The Dark Side, un otras - kas to nedara. Turklāt ir visai grūti (daudz grūtāk kā Star Wars gadījumā) saprast - kāda velna pēc Kludd kļūst par sliktuci. Iespējams, ka grāmatās tas ir pasniegts pārliecinošāk, bet filmā viņš vienkārši ņem un kļūst par ļauno un viss, bez jebkādam pamatojuma tam visam (ja neskaita par pamatojumu to, ka viņam nav nekad interesējuši viņa tēta stāstījumi par leģendāro cīniņu starp gaismu un tumsu). Plus vēl man ir grūti saprast, kādā veidā kaut kas var būt leģendām apvīts un tāds, kam neviens īsti netic, ka tas vispār ir noticis, ja visi šo seno notikumu dalībnieki joprojām ir dzīvi. Ok, Gredzenu pavēlniekā arī vairāki personāži ir izdzīvojuši kopš brīža, kad Saurons zaudēja pirkstu un gredzenu, bet tur tas ir saistīts ar apstākli, ka šīs būtnes nav īsti "vienkāršas", bet gan teju vai nemirstīgas, kamēr pūču stāstā nešķiet, ka Metalbeak būtu apveltīts ar līdzīgu power.
Labi, droši vien nevajadzētu analizēt pārmērīgi dziļi šo filmu un jēgas trūkumu tajā, pažēlošos vien par to, ka par spīti krāšņajai vizuālajai pusei tā mani pamatīgi garlaikoja un ka vienīgais, par ko tur varēju sajūsmināties, bija daudz dažādo pūču veidu, kas mums tika rādītas. TIkām kopumā filma atstāja tādu iespaidu, ka tā izteikti paredzēta, lai to skatītos 3D variantā, jo bija vesela čupa tipisku "showing off" epizožu.
2011-04-14
comments powered by Disqus