Desperate Romantics
film — UK — 2009

8.5
Dante Gabriels Roseti. Viljams Holmans Hants. Džons Everets Milē. Trijatā pazīstami kā prerafaelītu kustības aizsācēji angļu mākslā. Ievērojami gan katrs atsevišķi, gan kopā. Prerafaelītu mākslas viens no galvenajiem principiem bija iespējami augsta detalizācija, tiekšanās pēc gandrīz vai fotoreālisma, ļoti liela darba ieguldīšana katrā gleznā.
Kādā veidā miniseriālā iespējams ieinteresēt skatītāju (mani) par šo trīs klasiķu darbiem, zinot to, ka kopumā pret tēlotājmākslu esmu diezgan vienaldzīgs? Protams, nepieciešams mīlasstāsts, vai pat vairāki. Par laimi šo mākslinieku dzīvē tādu netrūka, un šajā seriālā vairāki no tiem tiek atveidoti. Centrā ir Roseti un modeles Lizijas Sidālas stāsts (viņa tiek dēvēta par pasaules pirmo supermodeli). Tiesa, jāņem vērā, ka šis stāsts nav neko laimīgs, jo Roseti, kā jau mākslinieks, bija liels sieviešu mīlis un viņu būtu grūti nosaukt par perfektu laulāto draugu. Milē tikām apprecēja sava bijušā patrona mākslas kritiķa Džona Raskina sievu, kuras attiecības ar vīru bija, maigi izsakoties, bez fiziskas tuvības iesaistīšanās. Hants toties nevienu neapprecēja, daudz braukāja ceļojumos uz Austrumiem un bija tuvu tam, lai apprecētu vienu no modelēm - bijušo prostitūtu, bet īsti līdz precēšanai netika.
Seriāls ļoti veiksmīgi apvieno mīlestības līnijas ar mākslas līnijām, ietverot sevī vairākas šīs trijotnes ievērojamākās gleznas, un ietverot sevī laikmeta tikumus.
Uz vēsturisku precizitāti tas īsti nepretendē (jau titros minēts, ka daudz ir brīvas fantāzijas), bet vienlaikus tas šķita ļoti ticams un eleganti radīts - ar zināmu mūsdienu laikmeta piesitienu. Man katrā ziņā tas ļoti patika.
2011-07-04
comments powered by Disqus