Disco Alliance
music — Latvia — 1980

8.5
Es negribētu ticēt dažādos Interneta avotos atrodamajam apgalvojumam, ka "Disco Alliance" tika pārdots apmēram 20 miljonos eksemplāru (pārāk jau ta sizklausās pēc zinātniskās fantastikas, šāda informācija atrodama, piemēram, Mikrofona ierakstu mājaslapā), taču šaubu nav, ka šis ieraksts Padomju Savienībā bija ļoti populārs. Patiesībā man ir bišķi grūti pat iztēloties, kā kaut kas tāds varētu būt tik populārs - pilnīgi instrumentāls elektroniskās mūzikas ieraksts, kurā nav nevienas līdzi dziedamas melodijas, īsti neatbilst mega tirāžas produktam. Taču tie bija citi laiki un citi apstākļi, un, domājams, ka ieraksta popularitāti veicināja tas, ka tas bija pilnīgi atšķirīgs no teju visa, kas bija pieejams padomju oficiāli izdotās mūzikas plauktos.
Jāatzīst, ka man zināšanu par šī ansambļa vēsturi nav gandrīz nekādu un līdz šim ar "Disco Alliance" skaņdarbiem droši vien biju pazīstams tikai no televīzijas, kur tās savulaik tika dreijātas fonā visādām dažādām figņām. Tādējādi man pat nav īstas pārliecības, ka korekts ir Wikipedia pieejamais ansambļa dalībnieku sastāvs: Jānis Lūsēns (ok, viņš jau nu tur tiešām ir), Andris Sīlis, Zane Grīva, Andris Reinis, Ainārs Ašmanis (ja pareizi saprotu - vēlākais "Jumpravas" dalībnieks?).
Muzikāli šis ieraksts ir vietējā variācija par tā laika pasaules elektroniskās mūzikas līderu - franču ansambļa "Space" tēmām ar nelielu piešprici "Kraftwerk" robotikas. Pēdējo klātbūtne visspilgtāk jūtama ierakstu ievadošajā titulkompozīcijā, kuras centrālā melodija baigi līdzinās vai nu "Das Model" vai vēl kādam no vācu kolektīva hitiem, vienlaikus tas ir arī viens no iespaidīgākajiem "Disco Alliance" skaņdarbiem. Protams, ka par spīti nosaukumam, "Disco Alliance" nav gluži disko mūzikas ieraksts, lai arī sava disko deva tajā ir manāma, droši vien to varētu saukt par "Space" disko. Jāsaka - mani pozitīvā ziņā pārsteidz šī ieraksta perfekti profesionālais skanējums, kas joprojām šķiet svaigs un aktuāls, un muzikāli intriģējošs. Kopumā sevi nekādi nepieskaitu elektroniskās mūzikas faniem, bet šis ir viens no tiem ierakstiem, kas par spīti jebkādu vokālu trūkumam spēj būt ļoti vitāls, dzīvs un baudāms. Kaut kā man rodas pamatīgas asociācijas starp šo ierakstu un "Fantadroma" multfilmām, bet neizdodas operatīvi saprast, vai tās ir pamatotas vai arī man tikai šķiet, ka "Zodiaks" būtu tām ļoti piemērots audio noformējums. Faktiski vienīgais skaņdarbs šajā ierakstā, par kura vietu man nav īstas pārliecības, ir "Rock on the ice", kurš šķiet drusku par nenopietnu, lai atrastos līdzās pārējiem episkākajiem veikumiem, taču kā tāds šis ir tiešām lielisks ieraksts.
2011-07-28
comments powered by Disqus