The Guard
film — Ireland — 2011

8.0
Tikko par šīs filmas eksistenci uzzināju, tā man to nekavējoties vajadzēja noskatīties. Kālab tā? Džons Maikls Makdona ir brālis "In Bruges" režisoram Martinam Makdonam, bet galvenajā lomā šajā filmā ir Brendans Glīsons - arī "In Bruges" zvaigzne. Ja kas - Maikls Makdona ir viens no šīs filmas producentiem, un vispār šīm filmām ir gana daudz kopīga.
Džerijs Boils ir pavisam normāls policists kaut kur Īrijas laukos. Viņš ir brīžiem vulgārs un rasistisks, viņš ielaižas ar prostitūtām, nemēdz atteikties no narkotikām, bet vienlaikus - viņš ir lāga zellis. Viņa darbības laukā nekādi mega noziegumi parasti nenotiek, bet pēkšņi kādu dienu ciematā tiek atrasts nošauts nezināms vīrietis, turklāt vēl pie līķa uz sienas ar asinīm (vai tās nebija asinis?) rakstīts 5 1/2, bet viņam rokās ielikts puķu pods. Vai tas būtu slepkavas-maniaka piektais ar pusi upuris?
Ātri atklājas, ka nogalinātais ir viens no četriem narkotirgoņiem, kuriem kaut kur netālu no miesta paredzēts veikt milzu darījumu un no Amerikas ierodas FIB aģents (Don Cheadle), kuram nepieciešama vietējo policistu palīdzība, lai narkobaronus aizturētu. Šī filma varētu kļūt par tipisku "buddy comedy", kur divi atšķirīgi tipāži - baltais un melnais - sadraudzējas un sāk viens otru saprast. Kā par šādām filmām raksta Maddox, kādā no tādu filmu ainām, kad abi policistu brauc mašīnā, melnais tajā sāk klausīties repu, par kura eksistenci baltais nav bijis informēts, vai arī baltais - country - kādu melnais nekad nav dzirdējis, tad viņi par to strīdas, jo nezinātājs apgalvo, ka tā nav filmas mūzika, bet pēdējā filmas ainā tu redzēsi vai nu melno country mūzikas tusiņā vai arī balto klausāmies kaut kādu gangsta rap.
Šī filma tomēr nav tas gadījums - abi vīrieši viens otram līdzināties nesāk, jo... tā tas gluži vienkārši nenotiek, taču kaut kāda savstarpēja cieņa viņiem rodas.
Jā, ja nu kas - šī filma ir ļoti melna komēdija, brīžiem - ne pārāk komēdijiska, bet visu laiku ļoti melna. Arī narkoveči šajā filmā ir gana kolorīti - kur vēl tu būtu redzējis ainu, kur mašīnā brauc trīs narkotirgoņi un diskutē par to, kas ir katra no viņiem iecienītākais filosofs?
Gluži tāpat kā "In Bruges", šī nav filma, kurā visu laiku kaut kas milzīgā tempā notiek, personāži te ir daudz svarīgāki par dinamiku, bet šī nebūs no tām filmām, kur patiesībā tik svarīgi būs tas, kāds būs visa atrisinājums, jo daudz lielāku baudījumu tu gūsi, to skatoties nesteigdamies.
"In Bruges" gan droši vien tomēr ir labāka filma, bet arī "The Guard" ir gana skatāma. Ja tev, protams, patīk melns eiropiešu humors.
2011-12-06
comments powered by Disqus