Hollywoodland
film — USA — 2006

7.5
Alena Kūltera filmu "Holivudaszeme" skatījāmies N2 apartamentos pēc ne īpaši veiksmīga brauciena uz Kandavu turienes Velnalu nobildēt mēginot.
Šī ir filma, kas vairāk vai mazāk ir balstīta uz vēsturiskiem notikumiem, vai vismaz uz viena vēsturiska notikuma. Proti, Džordžs Rīvss, pirmais TV seriāla par Supermenu galvenā varoņa atveidotājs, ņēma un izdarīja pašnāvību (vai arī tika nošauts). Vēlāk dažādas neražas piemeklēja vairumu Supermenu atveidojušo cilvēku, bet par to šī filma nestāsta. Tā ir detektīvgabals, kurā privātais detektīvs (Edriens Broudijs) mēģina uzzināt, kas īsti ir vainīgs Rīvsa (Bens Afleks) nāvē: viņa līgava, viņa mīļākā, mīļākās vīrs, varbūt Rīvsa māte, bet varbūt tur vispār nekādas slepkavība nav notikusi - kas to lai zina. Vismaz mums tiek piedāvātas (parādītas) vairākas versijas, kas tur varētu būt noticis. Patiesībā gan Broudija varonis mani interesē salīdzinoši mazā mērā - daudz saistošāks ir Rīvss - ne īpaši liela kalibra aktieris, kas gan ir paspējis nospēlēt otrā plāna lomu visu laiku lielākajā Holivudas filmā - "Vējiem līdzi", kas par "Supermenu" kļūst tikai tāpēc, ka viņš ir MGM bosa sievas mīļākais un kas šausmīgi kaunās par savu "Supermena" imidžu un mēģina pierādīt, ka viņš ir spējīgs uz kaut ko lielāku (lai gan acīmredzami nav). Vispār visi šie varoņi ir diezgan sērīgi - ne tikai Rīvss, bet arī visi cilvēki viņam apkārt patiesībā šajā skaistajā Holivudas pasaulē ir nelaimīgi. Ikvienam no viņiem, cik daudz lai viņi arī nebūtu sasnieguši, kaut kā pietrūkst, lai viņi varētu normāli dzīvot, nekrāpjot viens otru ar pirmo patrāpījušos garāmgājēju.
Vēl gribētos pievērsties Supermena problēmai - viņš kā pazīstama seriāla zvaigzne nespēja nomainīt savu imidžu un tikt identificēts ar jebko citu kā Supermenu, tāpēc viņam arī neizdevās kļūt par kino zvaigzni. Bet patiesībā jau seriālu zvaigznes reti kļūst par lielā ekrāna slavenībām - cik daudzās lielās filmās ir piedalījies Ela Bandija atveidotājs? Varbūt "Glābējzvana" stārī ir kaut kur redzami arī kino? Cik nopietnās filmās ir piedalījies Deivids Haselhofs? Varbūt "Hameleonu rotaļu" superstāri ir tādi arī kino mērogā? Tikai epizodiska loma seriālā tev dod labas cerības kaut ko sasniegt lielajā kino. Vienīgais pretpiemērs, kas man mirklī nāk prātā, ir Rodžers Mūrs - seriāla "Svētais" zvaigzne un vēlākais Džeimss Bonds. Bet tas neko nepierādas.
Attiecībā uz "Hollywoodland", gribu teikt, ka man filma patika, lai gan pa brīžam tajā varbūt arī nebija diez ko daudz dinamikas, bet kāds nu tur brīnums - šis krimiķis jau nebija nekāds trilleris, bet gan vairāk tāda... nevaru pateikt kāda tieši filma... jebkurā gadījumā, nevaru piekrist dziesmā "Pearl Harbour sucked" izteiktajam apgalvojumam, ka Benam Aflekam nepieciešams iet aktieru kursos.
2007-03-11
comments powered by Disqus