Superman Returns
film — USA — 2006

5.0
Pēc šašlika un novusa sezonas atklāšanas skatījāmies jaunāko Supermena inkarnāciju pagājušā gada grāvējā (nosacīti) "Supermena atgriešanās". Negribu izlikties gudrāks kā esmu, tāpēc varu godīgi pateikt, ka manas zināšanas par Supermenu un tā nozīmi ierindas amerikāņa ikdienas dzīvē ir tuvas nullei. Es neesmu lasījis supermena komiksus (kā to arī varētu gaidīt), neesmu redzējis nevienu "Luisa un Klārks" sēriju (kā to varētu iedomāties) un nevienu Supermena filmu (kas, protams, ir šokējoši).
Tomēr arī es esmu dzirdējis, ka Supermens, atšķirībā no Betmena vai Spaidermena, savā pamata personībā ir tieši supervaronis, nevis "vienkāršs" cilvēks. Tāpēc viņam Klārka Kenta brilles ir tāds pats atribūts kā Betmena maska, bet apakšbikses pa virsu treniņbiksēm - tikpat dabiska apģērba sastāvdaļa kā man džinsas ar milzīgu izdilušu caurumu uz dibena.
"Supermena atgriešanās" patiesībā nav nekāda atgriešanās, jo:
1) Supermens vairs nav Kristofers Rīvss, bet ir kļuvis par kaut kādu nevienam (tas ir, man) nezināmu aktieri;
2) Luisa ir paspējusi apbērnoties un tikt pie bojfrienda, kā arī aizmirst, ka Klārks Kents ir tas pats kas Supermens (vismaz Ziņģis apgalvo, ka viņa to iepriekš esot zinājusi, lai gan es par to, protams, pārliecināts būt nevaru).
3) Pēc savas filmā definētās 5 gadu prombūtnes Supermens ir atgriezies 2006. gadā. Esmu gatavs saderēt, ka iepriekšējā filma nebeidzās 2001. gadā.
Supermena pretinieks ir laikam pats klasiskākais - plikpaurainais Lekss Lutors, kura galvenais hobijs ir mēģināt kļūt par pasaules valdnieku. Kas man Supermenā kā supervaronī nepatīk ir tas, ka viņš pēc definīcijas ir ar neierobežotiem spēkiem (ja neskaita gadījumus, kad Lutors liek lietā kriptonītu), līdz ar to viņa varoņdarbi šķiet it kā mazāk vērtīgi un otrkārt - apšaubāmi. Piemēram, mēs redzam, ar kādām pūlēm viņš aptur krītošu lidmašīnu - tikām akmens blāķi pamatīgas salas izmērā viņš bez sevišķām grūtībām spēj izcelt ārā no Zemes atmosfēras.
Tāpat viņa personīgā dzīve šajā filmā neiezīmējas diez ko spoži - Luisai ir jauns džeks un līdz ar to viņai ar Supermenu šeit nekas tāds sakarīgs neveidojās. Patiesībā mēs visi gaidījām, kad Ričards (Luisas draugs) ies bojā, jo skaidrs, ka par tādu lietu kā attiecību pārtraukšanu viņam dzīvam esot runāt būtu vienkārši zaimojoši. Bet nekā - laikam to varēs redzēt tikai filmā "Superman Returns 2". Īstenībā ļaunie varoņi šajā filmā bija vēl salīdzinoši ciešami, bet pozitīvie - pilnīgs vāks. Un ja būt pavisam kritiskam: vislielākā līdzība Supermenam ir ar multfilmu "Powerpuff girls". Vairāk neko neteikšu.
P.S. Apzinos, ka apraksts šoreiz sanācis unikāli haotisks, but frankly: I don`t care.
2007-03-24
comments powered by Disqus