300
film — USA — 2007

8.0
"300" ir filma par Termopīlu kauju, kas tapusi pastarpinātā veidā no Frenka Millera ("Sin City") komiksa. Filmai tiek pārmests, ka tajā persieši (kuru pēcteči ir mūsdienu irānieši) tiek parādīti kā necilvēki, kamēr grieķi - kā viscaur pozitīvi demokrātijas un brīvības cīnītāji, kā rezultātā filmu var uzskatīt par amerikāņu demokrātijas uzspiešanas propogandu.
Es saku: vērša sūdi! Konkrētajā situācijā persieši ir agresori, kas mēģina iekarot Grieķiju, bet spartieši - savas zemes aizstāvji. Līdz ar to mūsdienās Irāna drīzāk būtu identificējama ar Leonidasu un ASV - ar Kserksu. Kuram ir lielāka armija? Kuram patīk, ka viņam laiza pēcpusi? Ne jau nu Bušam, vai ne?
Filmas sižeta īss konspekts: persieši grib iekarot Spartu, bet Spartas pareģi, kas ir uzpirkti, paziņo, ka karot pret persiešiem nedrīkst. Karalis Leonidass ņem 300 savus labākos vīrus un bez lielās armijas palīdzības mēģina persiešus noturēt Termopīlu pārejā, kas ir diezgan problemātiski, tā kā Kserksa armija ir mērāma miljonos. Armija iesaistās tikai tad, kad Leonidass un viņa 300 vīri ir jau krituši, tomēr Kserksam Spartu iekarot tā arī neizdodas.
Starp citu, pat no stereotipiskā viedokļa raugoties, mūsdienās tieši musulmaņiem - tiem pašiem irākiešiem, irāniešiem utt. - armijas ir veidotas pēc Spartas principa - jau no bērnības gatavojot topošos karavīrus, kamēr amerikāņiem un viņu sabiedrotajiem karavīri lielākoties iesaistās šādos pasākumos ar stipri mazāku entuziasmu un viņiem nav skaidrs, par ko un pret ko viņi karo.
Filmas lielākā vērtība gan laikam nav tās sižetiskajās peripētijās, jo kāds nu var būt sižets šādai filmai, toties tai ir visnotaļ skaists vizuāls risinājums, kas laikam gan diezgan precīzi seko Millera komiksiem. Starp citu, kuprainītis, kas kļūst par Leonidasa nodevēju, izskatās aizdomīgi līdzīgs pretīgajam pedofīlam no "Sin City" (nezinu, vai tas ir tikai mans vai globālāks novērojums).
No vēsturiskā viedokļa filmā esot vairāk patiesības nekā nepatiesības, tomēr to es, protams, tā īsti novērtēt nevaru, es varu tikai teikt - lieliski specefekti, interesanta skatāmviela.
2007-03-31
comments powered by Disqus