A Scanner Darkly
film — USA — 2006

6.5
Šo filmu pirms dažiem mēnešiem Liene izdomāja, ka viņa ļoti grib noskatīties. Ievērojot to, ka to noskatījos tikai, kamēr Liene ir Ēģiptē, te var saskatīt zināmu silloģismu (es gan nezinu, ko nozīmē silloģisms, bet šis vārds izklausās tāds, ka to varētu izmantot inteliģenti cilvēki). Kad nākamajā dienā biju filmu lejuplādējis, izrādījās, ka Liene to vairs redzēt negrib un par spīti maniem daudziem pielaušanas mēģinājumiem, mēs šo filmu tā arī nenoskatījāmies. Sarunu par tēmu "Atšķirības starp vīrieti un sievieti (neskaitot ģenitālijas)" atlikšu citai reizei.
Tātad, "A Scanner Darkly" ir kāda Filipa K. Dika romāna ekranizācija. (plašākai publikai viņš zināms kā tas zinātniskās fantastikas autors, kas radīja "Bladerunner" - vai, kā to sauca grāmatā "Do Androids dream about electric sheep"). Šī arī ir zinātniskā fantastika, taču ne gluži tāda kā "Skrējējs pa asmeni".
Filmas darbība mūs aiznes septiņus gadus tālā nākotnē (7 gadus no jebkura laika), kad pasauli ir pārņēmis narkomānijas drudzis. Iespējams, tieši tādēļ arī mēs filmas pasauli redzam ar kaut kādu dīvainu specefektu (kā izlasīju, tam izmantots speciāls tūlis "rotoshop", man personīgi asociācijas rodas ar kaut ko līdzīgu Photoshop "watercolor" efektam). Līdz ar to šī filma ir vēl viena variācija par tēmu - kino un komiksu saplūšana (līdzīgi kā tas bija ar "Sin City"). Sižets ir sekojošs: Bobs Ārčers (Kianu Rīvss) ir slepens aģents narkotiku apkarošanā, kurš ir kļuvis pats atkarīgs no narkotikām, turklāt viņam tiek uzdots noskaidrot, ar ko nodarbojas viņš pats savā publiskajā dzīvē - proti, vai viņš ir saistīts ar narkotiku terorismu (jo narkotikas, kā tiek apgalvots, ASV sabiedrībā ievieš teroristi - lai gan patiesībā tā, protams, nav). Nu un viņš maz pamazām nonarkojas. Vislielākā līdzība šeit būtu atrodama ar filmu "Naked Lunch" (ja neskaita, ka šeit neparādās visdažādākās seksuālās novirzes un ja neskaita, ka "Naked Lunch" bija spēcīgaka filma). Tikām "A Scanner Darkly" varu raksturot kā savdabīgu filmu par narkomānijas tēmu, kura gan skatītāju īpaši netur spriedzes stāvoklī un kurā ir grūti saskatīt kādu mērķi (kā jau narkotikās). Zinu droši, ka Lieni to noskatīties nespiedīšu.
2007-04-09
comments powered by Disqus