Les Ripoux
film — France — 1984

5.5
Šo filmu lejuplādēju tāpēc, ka tā pēc IMDB datiem ir viens no populārākajiem pagājušogad mirušā lieliskā Filipa Nuarē kino darbiem. No filmas angliskā nosaukuma ("Rotten Cops") desmit sekundes pēc filmas sākuma sapratu, ka šo filmu esmu jau redzējis...
Jā, patiešām, "Puvušie policisti" ir klasiskā Kloda Zidī komēdija par negodīgajiem policistiem, kuri ir "mazdrusciņ" korumpēti. Policists Renē (Nuarē) kopā ar savu partneri Pjero mēģina aplaupīt kādu suteneri, taču tiek pieķerti un - tā kā vismaz viens no viņiem šajā situācijā var izpeldēt - Renē savu partneri arestē, izliekoties, ka Pjero ir vienīgais vainīgais (jo, kā zināms, par darbību grupā sodi ir daudz bargāki kā par individuāli pastrādātu noziegumu).
Līdz ar to "labais" Renē tiek pie jauna partnera - no provinces atbraukušais Fransuā (Tjerī Lermjets) ieņem Pjero vietu, taču sākotnēji viņam un Renē sastrādāšanās īpaši nevedas, jo kamēr Renē ir normāls policists, kas ievāc nodevas no visiem rajona iedzīvotājiem, tikām Fransuā ir ideālists, kas vēlas apkarot noziedzību. Protams, ar laiku Renē savu kolēģi pārliecina, ka tas nav pareizais dzīves modelis un filmas beigās jau Fransuā ir galvenais plānotājs, bet Renē nākas ieiet cietumā.
Atzīšos, ka manās atmiņās šī filma bija palikusi spožāka, nekā tā bija patiesībā. Toreiz, pirms gadiem 10, kad to skatījos televīzijā, es pārsmieties vien nevarēju. Šoreiz - īpaši par ko smieties nebija. Patiesībā jau visā tajā situācijā nekā īpaši komiska arī nav - pilsēta, kurā noziedzniekus neaiztur, lai nepasliktinātu statistiku (Rīga?), turklāt cietumi tāpat ir pārpildīti; kur ikvienam uzņēmējam var atrast darbībā kādu sīku pārkāpumu, par ko viņam atņemt licenci. Prieka tur patiešām nav daudz, turklāt man patiesībā diezgan derdzas tipiskas 80to gadu filmas šīs desmitgades atbaidošās stilistikas dēļ - pretīgas frizūras, pretīgas mašīnas, parasti arī - pretīga mūzika (pēdējā gan šoreiz izpalika). Kopumā varu secināt vienu - nevajadzēja man šo filmu skatīties vēlreiz, kāmdēļ bojāt skaistas atmiņas?
2007-04-24
comments powered by Disqus