Welcome to my Nightmare
music — USA — 1975

7.5
Šajā albūmā atrodas dziesma, kas ievadīja manu iepazīšanos ar Elisa Kūpera apdzīvo šausmu filmu pasauli - leģendārā "Black Widow", slavas dziesma apburoši indīgajai zirkneklenei, kuras raksturīgākā īpašība ir sava partnera tēviņa apēšana pēc seksuālā akta noslēguma.
Protams, tas nenozīmē, ka viss "Welcome to my nightmare" ir viens vienots šausmu stāsts, ja, protams, tu nevēlies to par tādu uzskatīt. Līdzās patiešām gandrīz izcilajai melnajai atraitnei albūma centrālie punkti ir džeziskā tituldziesma, "School`s Out" stilā ieturētais "Department of Youth" - parodiska dziesma par jauniešu revolucionārismu. Vēl izceļama ir šausminošā "Years Ago", kas man atsit atmiņā nesenāko laiku Elisu un dziesmu par varoni, kas savāc savu mirušo radinieku kaulus. "Steven" izklausās pēc kādas no Pink Floyd "The Wall" klusākajām un mierīgākajām kompozīcijām, lai arī ar zināmu brodvejiskuma elementu, bet, manuprāt, tā ir viena ļoti spēcīga brodvejiska kompozīcija. Vispār pēdējās albūma kompozīcijas gandrīz visas ir diezgan šausminošas, izņemot optimistisko noslēdzošo "Escape", kas varētu būt "Elected Vol.2" (oriģinālais Elected ir dziesma albūmā "Billion Dollar Babies"). Atsevišķas dziesmas ir mazāk interesantas, piemēram, "Devil`s Food" atmiņā paliek tikai ar tās beigās atskanošo Vinsenta Praisa monologu, skaidrojot Melnās Atraitnes pozitīvas īpašības. Tomēr muļķīgākā kompozīcija šajā albūmā ir dziesma "Only Women Bleed" - liriska feministiska dziesma, kādu Kūpera katalogā nebūt netrūkst, tikai te ir izteikts melodijas trūkums un man, protams, šķiet ļoti simpātiski, ka Eliss nav stulbs seksists, bet tas nemaina faktu, ka viņš to pasaka diezgan stulbā un banālā veidā un ka bez šādām dzimumu līdztiesības atzīšanas manifestācijām es varētu iztikt ļoti labi. Es labprātāk lieku reizi paklausīšos "The Black Widow", nevis to, ka "sievietes asiņo" (starp citu, Mārks Prindls atzīmē, ka dziesmas nosaukums patiesībā ir adresēts menstruācijām).
Lai arī šis ieraksts, protams, ir viens no zīmīgākajiem Elisa ilgajā karjerā, bet nosaukt to par vienu no labākajiem es laikam gan nesaņemšos - gan "Billion Dollar Babies", gan "Dada" man tīk ievērojami labāk.
2007-05-04
comments powered by Disqus