Never Scared
film — USA — 2007

7.5
Atzīšos godīgi - es pavisam nebiju ieinteresēts šī Krisa Roka stand-up comedy raidījuma skatīšanā. Vispār muldošie komiķi nav gluži mana iecienītākā humora variācija. Un vēl jo vairāk mani neinteresē rupjības bārstoši melnie amerikāņu kumēdiņisti. Tomēr es tiku piespiests to skatīties.
Un izrādījās, ka Kriss Roks ir patiešām smieklīgs. Lielākā daļa viņa joku ir trāpīgi un vietā un pat rupjā leksika īpaši netraucē. Viņš izmanto iespēju paņirgāties par reperu dziesmu tekstiem, par dažādām slavenībām, par laulības dzīvi, par karu Irākā, rasu problēmām, narkotiku aizliegumu - vispār par visu, par ko pēc idejas viņš varētu ņirgāties.
Un tomēr, lai arī es izsmējos labi, jāatzīst, ka īpaša pamata sajūsmai nav. Lai arī Roks ir lielisks šovmenis un māk nopietnus jautājumus pasniegt ar savu piparoto humoru, pāris problēmas šajā sakarā gribētos atzīmēt.
Pirmkārt, joki šausmīgi noveco un zaudē aktualitāti. Jau 2007.gadā liela daļa šeit apcilāto tēmu nav īpaši interesantas - Dženetas Džeksones "krūts incidents", piemēram, man šobrīd diez ko aktuāls nešķiet, bet kā būs pēc gadiem desmit, kad pat joki par Džordžu Bušu vairs nebūs interesanti? Tas nu būtu viens iemesls šādu lietu neturēt ilglaicīgi savā ierakstu (video) kolekcijā. Otrkārt, neko "jaunu" Roks tak patiesībā nepasaka. Vai tu nezināji iepriekš, ka sievietes neklausās dziesmu tekstos un ka reperu teksti ir pilni ar debīlu seksismu? Vai tad tas būtu kaut kas jauns? Vai tonnām lielo roka bliču būtībā nedziedāja to pašu un tāpat netika uzņemtas atplestām rokām (kājām?)? Vai, tavuprāt, meitenes, skaļi dziedot līdzi Nirvanas "Rape Me", parasti domā līdzi tās saturam?
Par citām tēmām situācija ir līdzīga - ne jau viņa apgalvojumi ir labi, bet veids, kā viņš tos pasniedz. Līdz ar to būtu jābūt ļoti garīgi nenobriedušam cilvēkam, lai uzskatītu Krisu Roku par savas paaudzes pravieti vai ko tamlīdzīgu. Viņš ir komiķis. Punkts. Un pat labs komiķis.
2007-07-15
comments powered by Disqus