Dark Side of the Moon
music — UK — 1973

9.5
Reti gadās kāds mūzikas ieraksts, par kuru varētu pateikt vienlaikus tik daudz un tik maz. Tik daudz - tāpēc ka emociju, asociāciju, atmiņu un informācijas par šo ierakstu manī ir gūzmas. Tik maz - tāpēc ka nekādas vajadzības kaut ko par to vēl teikt vai vēl jo vairāk kaut ko mēģināt atklāt nav.
Ja nu tomēr tā ir gadījies, ka tu visu savu līdzšinējo mūžu esi turēts mucā, kurā skan tikai Latvijas Radio 2, tad varu tev šo to pastāstīt. "Mēness tumšā puse" ir viens no pazīstamākajiem Pink Floyd albūmiem, tas pārdots neskaitāmos miljonos eksemplāru, Billboard pārdotāko ierakstu topā tas turējies ilgāk nekā jebkurš cits ieraksts vispār. Tā ierakstīšanas tehnoloģijas bija ekstrēmi inovatīvas, ieraksta tematiskā vienotība un noskaņa - fenomenālas. Viss šis albūms varētu teikt, ka ir traumēta cilvēka iekšējās pasaules atspoguļojums, kas savu absolūto kulmināciju sasniedz ar mēness aptumsumu pilnībā atveidojošo "Eclipse".
Katra kompozīcija (kopējais to skaits - 9) šajā ierakstā ir savā ziņā superklasika. Pazīstamākās no tām noteikti ir "Money" un "Time", kas pat Latvijas radiostacijās ir dzirdamas regulāri. Bet vai tās būtu labākas par "The Great Gig in the Sky" un tajā pieaicināto vienkārši fenomenālo viesvokālisti, kas dzied tikai notis bez vārdiem un kas pārspēj savā spēkā skanējumu, ko varētu no ģitāras izdabūt Gilmors? Vai paranoidālā un vienlaikus tik mierīgā "Us and Them"? Instrumentālā kolāža "Any Colour You Like" arī ir dievīga. Un tomēr mans mīļākais moments šajā albūmā vienmēr ir bijis "Brain Damage" ar epohālo rindiņu: "There`s someone in my head and it`s not me".
Patiesību sakot kādreiz tas nebija ne tuvu mans mīļākais Pink Floyd ieraksts - tolaik šis tituls neapšaubāmi piederēja "The Wall", bet ar laiku... nē, "The Wall" es joprojām dievinu, bet kaut kas "Dark Side" ir tāds, kā tajā ierakstā nav. Iespējams tas, ka šī ieraksta tapšanā Voterss vēl nebija 100% pārņēmis vadības grožus grupā un arī pārējie tās dalībnieki daudz intensīvāk piedalījās ieraksta tapšanā. Kā nekā Votersa galvenais stiķis vienmēr ir bijuši teksti, kamēr melodijas - tā drīzāk ir Raita un Gilmora kompetence.
Viss, beigšu slavināt šo ierakstu! Ja tu to neesi ne reizi dzirdējis, man tevis ir patiesi žēl. Ja tu to esi dzirdējis tikai vienu reizi, man tevis ir vēl vairāk žēl. Ja tu to esi dzirdējis vismaz desmit reizes, tad tev neesmu vajadzīgs es, lai tu saprastu, cik šis ieraksts ir īpašs.
2007-10-12
comments powered by Disqus