Ratatouille
film — USA — 2007

8.0
"Gardēdi" daudzi jau paspējuši izslavēt gandrīz debesu augstumā - vieta IMDb visu laiku labāko filmu simtniekā, tuvu 100% svaigums gan no Metacritic, gan Rottentomatoes, gan Rodžers Eberts to nosaucis par vienu no gada labākajām filmām. Man šajā situācijā vajadzētu tīri protesta labad paziņot, ka "Ratatouille" ir žurkas sūds un ka "Barnyard" bija desmit reizes labāka.
Un tomēr es to neteikšu. "Gardēdis" ir lieliska multfilma, kas perfekti izmanto 2007.gada CGI piedāvātās iespējas un kā vizuāls baudījums tā patiešām ir produkts gardēdim. Arī pati multfilmas situācija ir pietiekami oriģināla - tā stāsta par kādu žurku, kas mēģina kļūt par Francijas labāko pavāru (lai arī, kā nupat atcerējos, man savulaik bija vācu bilžu grāmata, kur arī žurkas uzņēmās pavāru lomas un kaut ko cītīgi gatavoja, tā ka - šī nav pirmā reize, kad kāds kaut ko tādu iedomājies). Tomēr tas noteikti ir daudz oriģinālāk par absolūti banālo "Cars" sižetisko pusi.
Tomēr nākas atzīt vienu - lai arī vizuāli šī multfilma patiešām ir īsta konfekte, saturiski tā ir "laba", varbūt "ļoti laba", bet nekādā ziņā ne izcila (lai arī vismaz puspunktu tā nopelnīja par beigām, kas izstrādātas labāk nekā tas lielākoties ir šāda stila multenēs).
Kā man pietrūka? Odziņas. Jā, viss uztaisīts lieliski. Jā, jauki personāži, pat dialogi ir gluži līmenī, nekādu problēmu ar mūziku. Un tomēr nākas sev pašam jautāt - kas ir tāds šajā multfilmā, ka es tā dēļ būtu gatavs "Gardēdi" skatīties pēc pieciem, desmit gadiem atkal? Un neko tādu es saskatīt nevaru.
2007-10-20
comments powered by Disqus