Midsummer Madness
film — Latvia — 2007

7.5
"Jāņu nakts" ir kolorīts stāstāmgabals par dažādiem cilvēkiem no dažādām valstīm, kas nokļuvuši Latvijā 23.jūnijā - uz Jāņiem - un kuriem katram atgadās savi piedzīvojumi mūsu mazajā valstiņā. Šo varoņu vidū ir gan amerikānis, kas meklē savu pusmāsu, gan francūziete ar savu draugu, kas sajaukusi Latviju ar Lietuvu un nepareizi izvēlējusies valsti, kurā meklēt krusta kalnu, gan latviešu stjuardese (kuru gan spēlē krievu aktrise), kura ieradusies mājās ar savu jauno draugu no Japānas, gan pārītis aptaurētu krievu rokeru, kas vēlas kļūt par naftas biznesmeņiem, gan angļu ugunsdzēsēji, gan, gan...
Filmas režisors un scenārists Aleksandrs Hāns nav latvietis, tomēr mūsu valstī ir dzīvojis pietiekami ilgi, lai zinātu visādus knifiņus par Latvijas nacionālo kolorītu - vai tie būtu policisti, kuri ar saviem radariem slēpjas aiz Rīgas lielajiem burtiem, vai tantiņas - šoseju šķērsotājas, vai Jāņu seksualitātes fenomens. Nevienā filmā, kuru būtu pamatā veidojuši latvieši, nevarētu sapulcināt arī tādus pietiekami ievērojamus aktierus kā Dominiks Pinjons (gandrīz visu "Amēlijas" režisora Žan-Pjēra Ženē filmu dalībnieks), Maria de Medeiros (zināma no Pulp Fiction kā meitene, kura jautā "Who`s Zed?"), Čuļpana Hamatova (Good Bye Lenin galvenā varoņa love interest), Tobiass Moreti (manā uztverē - vienīgais un īstais Rekša saimnieks), Birgita Minihmaira ("Parfīmā" galvenā varoņa māte). Visi pazīstamie latviešu teātra darboņi, kas piedalās šajā filmā, droši vien gan nav nekāds pārsteigums.
Protams, šī filma ir viena traka, nereālistiska un brīžiem pat balagāniska komēdija. Protams, ka ne visi joki šeit ir vienlīdz labi un vienlīdz smieklīgi. Protams, ka šajā filma būtu grūti ieinteresēt kuru katru Rietumeiropas (vai vēl jo vairāk Amerikas) skatītāju, un tomēr - filma ir ļoti trāpīga un es pat teiktu - trāpīga. Un man pat šoreiz netraucēja visapkārt smejošies skatītāji (arī tādi, kas smējās ne pa tēmu).
Var teikt, ka šī filma zināmā mērā līdzinās Džārmuša "Night on Earth" (ko es gan neesmu redzējis), vai "One day in Europe", bet tie nav tie sliktākie salīdzinājumi.
Pirms iešanas uz kino gan biju mazliet palasījis cilvēku atsauksmes kaut kādā forumā, kur visi šo filmu pamatīgi nolika, bet man patika, un punkts. Jā, un uz Rīgas sargiem pagaidām neiešu.
2007-11-12
comments powered by Disqus