Horizon
music — USA — 1975

7.0
"The Carpenters" nav mežonīgu Zviedrijas galdnieku grupa, kas uzstājas, tērpusies vikingu kostīmos un kas izmanto savās dziesmās āmura, ēveles un finiera zāģīša skaņas. Nē, tas ir amerikāņu brāļa un māsas duets, kas pirms vairāk kā trīsdesmit gadiem bija nežēlīgs populārs un kas vienmēr izcēlās ar diezgan orķestrētu un ļoti vieglos toņos ieturētu mūziku.
"Horizon" laikam gan skaitās viņu pazīstamākais albūms, vismaz vairākas tā dziesmas vēl joprojām šur tur var dzirdēt skanām par radio (laikam gan ne Latvijā, bet tas jau ir cits jautājums).
Ievērojamas ir divas pazīstamu dziesmu kaverversijas, kuras abas bija singli, abas bija komerciāli ļoti veiksmīgas un abas tāpat labāk zināmas citu grupu un nevis Carpenters izpildījumā. Pirmā no tām ir Eagles "Desperado", kuru Kārena Kārpentera izpilda, manuprāt, ne sliktāk par ērgļiem. Protams, šīs grupas orķestrētajā versijā dziesma izklausās vēl himniskāka kā oriģinālā un pa brīžam gandrīz izklausās pēc tādas "Titānika" balādes, bet Kārens superīgā balss un ļoti emocionālā dziesmas pasniegšanas maniere man neliek sākt skurināties.
Mazliet sarežģītākā situācija ir ar otro kaveru - "Please Mr. Postman", kura droši vien 95% cilvēku ir zināma Bītlu izpildījumā, bet zini kā ir ar dziesmām, kuras izpildījuši Bītli - citu mutē tās reti izklausās kaut uz pusi tik labas kā viņiem. It īpaši, ja Bītlu salīdzinoši roķīgās versijas vietā Carpenters šo dziesmu izpilda drīzāk piecdesmito vidus manierē (nu maksimums agrīno meiteņu grupu gaumē). Patiesībā jau nav slikti, bet bītliskās asocācijas man šo dziesmu pilnībā izbaudīt neļauj.
Vispār šis ieraksts balstās uz divām kājām - Kārenas balsi un Ričarda klavierēm, pa reizēm Kārena arī mazliet uzbungo (vispār viņa bija viena no pirmajām bundziniecēm-sievietēm rokmūzikā, taču uz septiņdesmito gadu vidu viņa gandrīz pilnībā jau bija koncentrējusies uz dziedāšanu).
Paskatoties tracklist, var secināt, ka dziesmu komponēšana nav šīs grupas stiprā puse - no 10 dziesmām sešas ir kaveri, pārējo četru rakstīšanā piedalījies Ričards, kamēr Kārena ierakstā ieliek galvenokārt savu balsi.
Visas šīs dziesmas ir 100% romantiskas, citas tēmas kā mīlestības tajā nav, ciniskam cilvēkam diez vai šāda mūzika varētu būt piemērota, tāpat te naivi būtu gaidīt kādus ģitārsolo (jo ģitāra parādās tikai pāris dziesmās) vai kādas raupjākas notis, taču kā liega romantiska mūzika "Horizon" nostrādā gluži labi, lai arī es to pārāk ilgi labāk neklausīšos - citādi vēl pārvērtīšos par melodrāmu cienītāju.
2007-11-23
comments powered by Disqus